Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington a NATO-n kívüli fontos szövetségesnek nyilvánította Afganisztánt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 8. 8:16

Az Egyesült Államok a NATO-n kívüli fontos szövetségesnek nyilvánította július 7-én, szombaton Afganisztánt, ezzel egyszerűbb lesz szoros védelmi együttműködést fenntartania a közép-keleti országgal az amerikai erők 2014-es kivonulása után, egyúttal ez politikai támogatás is a hosszú távú stabilitásához.

Az erről szóló bejelentést Hillary Clinton külügyminiszter tette a kabuli amerikai nagykövetségen, miután váratlanul Afganisztánba érkezett.

Ez a státus akadálymentes védelmi együttműködés, Afganisztán számára az amerikai felszerelésekből gyors vásárlási lehetőséget, az Egyesült Államokból Afganisztánba egyszerűbb exportellenőrzési szabályokat jelent.

Az afgán hadsereg, amelyen erősen ráutalt Amerika és más országok segítségére, már eddig is élvezte ezeknek az előnyöknek némelyikét. Afganisztán a 15. ilyen státusú ország. Legutóbb, 2004-ben Pakisztán kapta meg ezt.

„Most fogom bejelenteni hivatalosan Hamid Karzai elnökkel együtt, hogy Obama elnök az Egyesült Államok NATO-n kívüli fontos szövetségesének nyilvánította Afganisztánt" – mondta Clinton.

A fontos szövetségesnek nyilvánítás része a két ország stratégiai partnerségi megállapodásának, amelyet Obama és Karzai írt alá május elején. Július 4-én az Egyesült Államok kabuli nagykövete, Ryan Crocker és az afgán külügyminiszter bejelentette, hogy mindkét ország befejezte a megállapodás hazai ratifikálását, így az hatályba lépett.

A külügyminiszter Kabulból Tokióba utazik az Afganisztán javára megrendezendő adományozói konferenciára.