Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington fokozta a légi tevékenységet Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 22. 14:07

Az amerikai haderő fokozta a légi tevékenységet az elmúlt napokban a líbiai főváros környékén; a korábbinál több, rakétákkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépet vetett be – jelentette helyi idő szerint augusztus 21-én vasárnap a The New York Times. A napilap azt írta név nélküli forrásokra hivatkozva, hogy az amerikai légierő az elmúlt napokban lényegében folyamatosan megfigyelés alatt tartotta a Moammer Kadhafi csapatainak ellenőrzése alatt lévő körzeteket Tripoliban és környékén.

Predator típusú pilóta nélküli repülőgépeket vetettek be felderítésre, megfigyelésre és alkalmankénti földi csapásmérésre.

Az újság úgy tudja, Nagy-Britannia, Franciaország és más országok a napokban szárazföldi különleges egységeket dobtak le Líbiában, hogy segítsék a lázadók kiképzését és felfegyverzését.

Szombati összesítés szerint a NATO és szövetségesei 7459 bevetést hajtottak végre március óta Líbiában; több ezer célpontot támadtak.

A New York Times rámutatott, a Kadhafi-rezsim katonai infrastruktúrájának a lerombolása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerhez hű haderő parancsnokai nem tudták mozgatni és utánpótlással ellátni csapataikat.

Az újságnak nyilatkozó több illetékes is úgy vélte, annak ellenére, hogy a lázadók elfoglalták Tripolit, még napokba telhet Kadhafi haderejének teljes semlegesítése.