Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington Patriotokkal erősít a Perzsa-öbölben

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 4. 10:02

Nem hivatalos információk szerint, a napokban került nyilvánosságra, hogy Washington Patriot légvédelmi rakétarendszert kíván telepíteni a Perzsa-öböl térségébe, hogy befolyását továbbra is megőrizhesse ebben a robbanékony térségben. A döntést azonban sem Oroszország, sem pedig Kína nem nézi jó szemmel.

Tervek szerint az Amerikai Egyesült Államok két-két Patriot légvédelmi rakétaüteget telepítene négy öböl menti országba, bár Kuvait, Szaúd-Arábia, valamint Izrael már rendelkezik régebbi típusú Patriot légvédelmi rakétarendszerekkel.

Amerikai szakértők szerint ezen döntés elsődleges célja Irán elrettentése egy esetleges támadástól Izrael ellen, illetve figyelmeztetés a zsidó államnak is.

Az elmúlt időszakban az Egyesült Államok növelte a fegyverzet eladásait a régió néhány országában, úgymint Katarba, az Egyesült Arab Emirátusokba, Bahreinbe és Kuvaitba, továbbá növelte a régióba küldött azon hadihajóinak számát, amelyek ballisztikus rakéták elfogására is képesek.

Teheránt a mai napig bosszantja az, hogy az oroszokkal még 2005-ben aláírt megegyezésből a mai napig nem valósult meg semmi. Ugyanis ebben a szerződésben a két fél megállapodást kötött Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek leszállításáról. Teherán atomlétesítményeinek védelmét akarná biztosítani az orosz légvédelmi rendszerrel. Az Sz-300-as legutóbbi típusa, az Sz-300PMU2 Favorit légvédelmi rakétarendszer hatótávolsága eléri a 195 km-t, valamint képes egyaránt repülőgépek és ballisztikus rakéták elfogására és megsemmisítésére is 10 méter és 27 km közötti magasságban.

Az Egyesült Arab Emirátusok (UAE) és Szaúd-Arábia már több mint 25 milliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket az Egyesült Államoktól az elmúlt két évben, beleértve Patriot légvédelmi rendszert is. Az öböl menti országok közül az Egyesült Arab Emirátusok hatalmas felvásárlója az amerikai fegyverzetnek, ugyanis 2008 óta 17 milliárd dollárért vásárolt amerikai fegyvereket, úgymint 80 db F-16-os vadászrepülőgépet, továbbá jelenleg is folyamatban van vadászrepülőgépek beszerzése Franciaországtól.