Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zászlófelvonás katonai tiszteletadással

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2010. január 6. 16:58

Somogy megye zászlajának katonai tiszteletadással történő ünnepélyes felvonásával vette kezdetét a megyecímer adományozásának 512. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat január 5-én Kaposváron, a Megyeháza előtt.

A megyenapon, illetve a mára már több napos ünnepségsorozattá érett rendezvényen, arról az 1498-ban történt eseményről emlékeznek meg a megyeszékhelyen és a somogyi településeken, amikor a vármegyék közül elsőként, Somogy megye nyerte el II. Ulászlótól a címer- és pecséthasználati jogot.

A mai Somogy megye az 1950-es megyerendezés során alakult ki, Siófok ekkor került a megyéhez, ugyanakkor Szigetvár és környéke Baranya megye része lett. Bármerre is járunk Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton, illetve a medrét szeszélyesen változtató Dráva közötti 6036 négyzetkilométernyi területen elterülő „Somogyországban" – ahogy az itt élők nevezik – mindenütt apróbb-nagyobb csodára bukkanunk. Somogyország a somogyiaknak a vadban gazdag erdők, a termékeny folyóvölgyek, a gondosan művelt szelíd lankák, a napsütötte domboldalak összessége.

1595895321
Immáron hagyomány, hogy a megyezászló fel, illetve levonása is katonai tiszteletadással történik a megyei közgyűlés elnökének és a megye vezető beosztású személyeinek jelenlétében. A kaposvári székhelyű MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái ezzel is azt bizonyítják, hogy ezer szállal kötődnek a városhoz, illetve a megyéhez.

A január 5-i zászlófelvonáson megjelent az ezred parancsnoka, Bárdos Antal ezredes is.
A zászlófelvonás Horváth Zsolt százados, vezénylő parancsnok engedélykérésével kezdődött, aki Gelencsér Attilától, a Somogy Megyei Közgyűlés Elnökétől kapta meg a zászló felvonására azt.

A somogyi alakulat szerves részét képezi a város és a megye mindennapjainak, szinte az összes önkormányzati rendezvényen képviseli a Magyar Honvédséget, ezzel közelebb hozva az itt élő embereknek a haza védelmének ügyét. A helyőrségi zenekar a kulturális élet szerves része, nélkülük elképzelhetetlen lenne bármilyen jelentősebb kulturális esemény.

Az elkövetkezendő majd egy hétben – a megyezászló levonására január 11-én kerül sor – rendezvények egész sora hivatott ünnepelni Somogy megyét. Lesznek kiállítások (sajtófotó, gyermekrajz, festmény), filmvetítések, könyvbemutatók, szakmai konferenciák. Az ünnepségsorozat az ünnepélyes zászlólevonással és megyebállal zárul.

1595895321
1595895322