Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zászlójelekre, centiméteres pontossággal

Szöveg: Juhász László százados |  2012. július 5. 9:41

Hogyan kell az alakulatnál rendszeresített technikai eszközöket vasúton szállítani? – e feladat begyakorlása volt a célja annak a „vasúti rakodás módszertani foglalkozás” elnevezésű kiképzésnek, amelyet július 3-án, kedden tartottak Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

1595938278
A műszaki ezred katonáinak – elméletben és gyakorlatban egyaránt – fel kell készülniük egy esetleges nagy távolságú átcsoportosításra is.

Mivel az alakulat nagyszámú technikai eszközzel rendelkezik − amelyek szállítása elsősorban vasúton történhet −, a szentesi katonák számára alapvető követelmény a vasúti be- és kivagonírozás szabályainak, folyamatainak ismerete, valamint a technikai eszközök vasúti kocsikon történő biztonságos mozgatásának, azok szabályos rögzítésének begyakorlása.

Erre készült fel az ezred a szentesi vasútállomás rakodóterén július 3-án megtartott módszertani foglalkozáson. A többtonnás technikai eszközöket a katonák zászlójelzésekkel irányították, a gépjárművezetők centiméteres pontossággal haladtak a vasúti kocsik szélein.

A munkafolyamat nagy figyelmet és szakszerű tevékenységet követelt az irányítóktól és a sofőröktől. Szerencsére a foglalkozás baleset nélkül fejeződött be.

1595938278

 Fotó: A szerző felvételei