Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia hadsereg visszaadta Kapisza ellenőrzését az afgánoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 5. 8:25

A francia hadsereg hivatalosan átadta július 4-én, szerdán az afgán erőknek a Kabultól északkeletre fekvő Kapisza tartomány biztonsági ellenőrzését. Kapisza az utolsó olyan – különösen instabil – terület, amelyet a franciák ellenőriztek Afganisztánban.

Mint az AFP hírügynökség megállapítja, ez fontos szakasz a francia csapatok kivonásában. Francois Holland francia államfő úgy döntött, hogy felgyorsítja e folyamatot, elrendelve, hogy az Afganisztánban állomásozó 3550 francia katona közül kétezren még ez év végéig térjenek haza. Kapisza átadása, amelyet még május 13-án jelentett be Hamid Karzai afgán elnök Mahmude-Ráki tartományi székhelyen egy ünnepség keretében, amelyen a NATO-országok képviselői és afgán személyiségek vettek részt. A francia katonák nagy többségét Kabulba, valamint a fővároshoz közeli körzetekbe helyezték át.

A kapiszai missziót a franciák a legnehezebb afganisztáni küldetésüknek tartják, mióta 2001 végén az országba érkeztek, mert oda jelentős számban szivárogtak be tálib felkelők. Több olyan támadás után, amely francia katonák halálával járt, Nicolas Sarkozy előző francia elnök úgy döntött, hogy 2013-ra hozza előre a francia harcoló csapatok kivonását, utódja, Holland pedig 2012 végére tette a határidőt, vagyis a nemzetközi erők számára előirányzottnál két évvel korábbra.