Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zavargások a szudáni Abyeiban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 24. 10:29

Fegyveres szabadcsapatok május 23-án, hétfőn felgyújtották a szudáni Abyei város bizonyos részeit – jelentették ENSZ-források. A szudáni hadsereg a napokban foglalta el a vitatott hovatartozású területet, s nem hajlandó teljesíteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa és több nagyhatalom (így az Egyesült Államok) követélését a visszavonulásra. Hétfőn fegyveres szabadcsapatok Abyei város több részét is lángokba borították. Elemezők attól tartanak, hogy a kőolajkincsben gazdag Abyei hovatartozása miatt fegyveres konfliktus törhet ki Dél- és Észak-Szudán között.

Szudán többnyire keresztény déli részének lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el a muzulmán északitól, és alkosson önálló államot. A szétválás hivatalosan július 9-én lesz, de Abyei státusza tisztázatlan, arról ugyanis nem határozott a 2005-ös békemegállapodás.

Az ENSZ szerint az északiak hadserege szombaton küldött páncélosokat a határvárosba, mire több ezren elmenekültek, a város jórészt kiürült, s az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet az élelmiszerellátás akadozásáról számolt be.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szudánban járó küldöttsége vasárnapi közleményében mindkét felet felelőssé tette az erőszakért. A déliek megtámadták az északi katonaság konvoját, és a konfliktus kiszélesítéséhez vezetett, hogy az északiak válaszul elfoglalták Abyeit – összegzi a történteket az ENSZ jelentése.

CímkékENSZ