Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ezren a győri laktanya nyílt napján

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. május 24. 11:32

Május 21-én, a  magyar honvédelem napján nyitotta meg kapuit az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Győrből, illetve az ország számos pontjáról érkező látogatók előtt. Az alakulat katonái verőfényes napsütésben engedtek bepillantást mindennapi életükbe, büszkén mutatták be hol, milyen körülmények közt dolgoznak, különös hangsúlyt fektetve az ezred történelmére és a kor technikai eszközeire. A nyílt nap keretében rendezte meg a Honvédszakszervezet Arrabona Alapszervezete saját családi napját is.

1595919076
A rendezvény reggel 9 órakor kezdődött, Kovács Ferenc mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka – az ezred vezető állományának kíséretében – a kapuban köszöntötte a látogatókat, majd rövid megnyitóját követően a sorompó felemelkedett, bebocsátva a kint várakozó több száz érdeklődőt. A korán érkezők részesei lehettek az ünnepélyes zászlófelvonásnak, majd szinte azonnal „birtokba vették" a laktanyát.

A gyerekek rögtön a belépés után megrohamozták az emlékparkot. Itt közelről is megszemlélhették azokat a technikai eszközöket, amelyet ugyan már nincsenek a rendszerben, ám szerves részét képezik az alakulat történelmének. Amíg a gyerekek az eszközökön mászkálva ismerkedtek a „vasszörnyekkel", addig az idősebbek nosztalgiával emlékeztek azokra az időkre, „ezek a vasak még megmozdultak irányításuk alatt."

Az anekdotázások az ezred művelődési otthonában folytatódtak, ahol számos látnivaló várta az oda betérőket. A csapatmúzeumban megismerkedhettek az alakulat történelmével, a jogelőd szervezetekkel. A szerencsésebbek közös ismerősöket is felfedezhettek a múzeum fényképein. Aztán az érdeklődők a múltból átsétálhattak a jelenbe, a légi célanyag terembe, ahol azokat a céleszközöket állították ki, amelyekre napjaink légvédelmi rakéta éleslövészeteken tüzelnek a győri katonák. A szervezők több kisfilmet is lejátszottak, hogy a látogatók valós képet kaphassanak arról: miként hajtják végre az ezred katonái külföldi éleslövészeteiket.

1595919077

A művelődési otthonban 19. századi egyenruha-kiállítással, valamint Tunyogi Bálint festőművész – aki a győri laktanyában dolgozik – tárlatával is találkozhattak a vendégek. A látogatók előtt természetesen nyitva állt a Borbála-emlékszoba és a Körösi Sándor főhadnagyról elnevezett múzeum is az oktatási központban.

A látogatók az
alakulótéren testközelből szemrevételezhették a ma hadrendben lévő
harc- és gépjárműveket.  Talán mondani sem kell, a gyerekek minden kiállított technikai eszközt igyekeztek közelről megszemlélni: egyetlen vezetőülés sem maradt üresen, s nem volt olyan kapcsoló, amelyet ne fordítottak volna el… 

A nyílt napra sokan jöttek olyanok is, akik nem az alakulatnál dolgozó katonák, polgári alkalmazottak, nyugdíjasok, vagy családtagjaik voltak, hanem a honvédség iránt érdeklődő civilek. Többek között ők is keresték a Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság győri toborzó és érdekvédelmi irodája által felállított toborzópontot, ahol minden információt megkaptak, hogyan is válhat valakiből katona, illetve mit kell ahhoz tenni, hogy a győri skarlátpiros barettsapkásokhoz tartozhasson valaki. A toborzóknál óriási volt az érdeklődés, ami fegyverbemutatónak és a vadászrepülőgép-szimulátornak is köszönhető. Utóbbi előtt folyamatosan sorban álltak a gyerekek.

1595919077
A győri laktanya nyílt napját paintball- és airsoft-lövészet tette még érdekesebbé, illetve nem maradhatott el az arcfestés sem. A rendezvényt egész napos  makettkiállítás és -vásár is színesítette, és a Honvédszakszervezet, illetve a Honvéd Nyugdíjpénztár küldöttei is álltak az érdeklődők rohamát.

A szervezők kérésére idén is elfogadták társszervek a nyílt napi meghívást. Így nagy érdeklődés kísérte – a laktanyában először – a Győr-Moson-Sopron megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Műveleti Csoportjának bemutatóját. A csoport mindennapi feladatai közé tartozik a kiemelt kockázattal járó fogvatartottak őrzése, felügyelete, ellenőrzése, intézeten belüli, illetve kívüli mozgatása, előállítása, szállítása, kísérése, továbbá a rendkívüli események megelőzése, megszakítása, felszámolása. A különböző intézkedés-taktikai elemeket, fegyver nélküli, illetve fegyveres támadó technikákat, speciális szakmához igazodó szituációs gyakorlatokat mutattak be.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is nagy sikere volt a Készenléti Rendőrség győri bevetési csoportja bemutatójának. Mindeközben a pentangue, kettlebell, judo és karate sportból is ízelítőt kaphattak azok, akik kilátogattak a győri laktanyába.

Fotó: Körmendiné Auer Éva törzsőrmester