Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zene a hazáért

Hatvan éves az MH Központi Zenekar

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Nagy Gábor |  2022. február 18. 8:44

Jubileumi hangversennyel ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Magyar Honvédség Központi Zenekara február 17-én, csütörtökön. A Stefánia Palota–Honvéd Kulturális Központban megtartott ünnepségen a katonazenészeket dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte.

IMG_9761

„A hagyomány és az értékek nem változnak. A katonazenészeinkre óriási szükség van” – hangsúlyozta köszöntőjében Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, hozzátéve: a katonazenészek elsősorban katonák és ezt az elmúlt években folyamatosan bizonyították is. „Amikor kellett, ott voltak a határon és a kórházakban is. Mert a rajtuk lévő egyenruha megkövetelte azt, hogy ahol a hazának igazán szüksége van, ők ott helytálljanak. Mellette pedig olyan profik, hogy a világ bármely színpadán megállnák a helyüket” – fogalmazott az altábornagy.

IMG_9749

A központi zenekart az évfordulón Áder János is köszöntötte. „A katonazenészek szolgálata rangot ad, büszkeséget fejez ki. A központi zenekart olyan katonák alkotják, akik a haderő elengedhetetlen részét képezik. Az önök által művelt zenei hagyomány nemzeti kincsünk" – írta levelében a köztársasági elnök.

A „Musica pro patria – Zene a hazáért” címmel megtartott ünnepi hangversenyen a Magyar Honvédség Központi Zenekara tisztelgett mindazon karmesterek és katonazenészek előtt, akik az elmúlt hat évtized során művészi munkájukkal magas rangra emelték a zenekart, valamint annak jogelőd együttesét. A Magyar Honvédség katonai hagyományait népszerűsítő zenekar koncertjén Szabó Imre alezredes, Sárosi Péter őrnagy és Kovács Tibor főhadnagy vezényelte a katonazenészeket. A fennállásának 60. évfordulóját ünneplő zenekar koncertjén Ress Hajnalka előadóművész, valamint Szentpáli Roland tubaművész is közreműködött.

IMG_9795

A gálahangversenyen Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy és Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere elismerést adott át Szabó Imre alezredesnek, a központi zenekar karmesterének.

A jubileumi hangversenyen – mások mellett - jelen volt Szabó István honvédelmi államtitkár, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke, dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, főhadsegéd, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka.