Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zenészek a katonák ellen

Szöveg: inforadio.hu/honvedelem.hu |  2008. február 28. 20:40

Kirgiz jogvédők jelentősebb összeget ajánlottak fel egy dalszerző verseny győztesének, aki a legjobb szerzeményt szállítja az országban lévő amerikai légitámaszpont elleni tiltakozáshoz.

A katonai bázis elleni tiltakozást vezető civil szervezet vezetője elmondta: a legjobb dal szerzője elő is adhatja szerzeményét a kirgiz fővárosban lévő amerikai nagykövetség előtti tüntetésen.

Az amerikai légitámaszpontot 2001-ben hozták létre a közép-ázsiai köztársaságban az afganisztáni hadműveletek támogatására. A bázis létfontosságú az amerikaiak térségbeli jelenléte szempontjából, de több kirgiz civil szervezet annak bezárását kezdeményezte a biskeki kormánynál.

Sok kirgiz osztja az aktivisták véleményét, mióta 2006-ban az amerikai légierő egy katonája agyonlőtt egy kirgiz állampolgárt a támaszponton.

A kirgiz kormány eddig mindig elutasította, hogy fellépjen a bázis bezárása érdekében, és annak fontosságát hangoztatta. Az egykori szovjet tagköztársaságban egyébként az orosz hadsereg is rendelkezik támaszponttal.