Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyi Miklós üzenete

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Nagy Gábor |  2022. március 9. 15:15

A Honvédelmi Értéktár kezdeményezésére országszerte száz, a kadétképzésben részt vevő oktatási intézmény kapja meg a „Zrínyi Miklós hadtudományi munkái” című kötetet. A csepeli Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes személyesen adta át a könyvcsomagot március 9-én, szerdán.

PÁT_Könyvátadás_képek (10)

Zrínyi Miklós - kiváló hadvezéri tulajdonságai mellett - a hazai hadelméleti irodalom megteremtőjeként tudományos munkásságával is maradandó értéket alkotott. Az Országgyűlés – Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának javaslatára – 2020-at Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította a hadvezér-költő születésének 400. évfordulójának tiszteletére. Ugyanebben az évben Zrínyi hadtudományi műveit nemzeti és katonai értékei miatt felvették a Honvédelmi Értéktárba.

Az Ágazati Értéktár Bizottság kezdeményezésére 2022-ben valamennyi, a kadétképzésben részt vevő iskola megkapja a Zrínyi Miklós hadtörténeti írásait tartalmazó könyvcsomagot. A csepeli Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba Németh Szilárd, az Ágazati Értéktár Bizottság elnöke személyesen vitte el a köteteket.

PÁT_Könyvátadás_képek (11)

Mint mondta: a Zrínyi-életműből minden kiolvasható, ami ma egy magyar honvédnek, egy magyar kadétnak fontos lehet. „Írásaival nem csak a katonáknak, hanem az egész mai Magyarországnak üzen. Olyan korban élünk, amikor mindenhol veszély leselkedik ránk. Akik vállalják, hogy felveszik az egyenruhát, akik vállalják, hogy a hazát akár az életük árán is megvédik, azok a legnagyobb tiszteletet érdemlik. A veszélyek elhárításához napjainkban is elszánt és elkötelezett, hazaszerető emberekre van szükség” -mondta Németh Szilárd.

Az eseményen elhangzott: a Honvédelmi Értéktár javaslatot tett arra, hogy Zrínyi Miklós hadtörténeti műveit - a magyar tudáshoz, értékrendhez, hagyományhoz szerves és egyértelmű kapcsolódása okán - hungarikummá nyilvánítsák.

Kapcsolódó cikkek