Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. március

2022. március 11. 15:25

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Össztűz

A hajdúhadházi gyakorló- és lőtéren az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, valamint az alakulatnál szakharcászati felkészítésen részt vevő önkéntes katonai szolgálat (ÖKSZ) kijelölt állománya közös éleslövészetet hajtott végre.

Missziós hírmondók

Az EUFOR-misszió 26. váltásába tizenhét katonai szervezet delegált tagokat, köztük a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred is. A kontingens egy éven át – 2023. február 27-ig – látja el teendőit; hat hónapon keresztül teljes létszámmal (147 fő) tevékenykednek Bosznia-Hercegovinában, majd a tervek szerint szeptembertől az állomány nagyobb része (117 fő) hazatér, s itthonról ad készenléti szolgálatot, a nyugat-balkáni állam területén pedig harmincan maradnak.

 

FÓKUSZBAN

Kard, koszorú, sas

A katonai szimbolika három alapjelképe rendszeresen visszaköszön a világ hadseregeinek jelvényein: ezek a kard, a koszorú, illetve a nálunk turulnak is nevezett sas.

Ezer év egy sorban

A különböző állami és katonai ünnepségeken látható történelmi zászlósor eredetileg egyetlen eseményre, az 1985. évi díszszemlére készült – a rendezvényen e formában kívánták megjeleníteni a magyar hadimúltat –, ám párját ritkító karriert befutva napjainkra nélkülözhetetlen részévé vált az ország ceremoniális életének.

Lobogó siker

A katonai hagyományok egyik legmeghatározóbb eleme a zászló: méltán nevezhetjük a történelem talán legnagyobb karriert befutott tárgyának, amely a hadseregek fontos szimbólumává vált.

Népszerű apróság

A hivatásos hadseregek uniformizált világában a katonák mindig is keresték annak lehetőségét, hogy a kisebb-nagyobb közösséghez való tartozásukat kifejezésre juttassák. Ezen törekvések sorába illeszkedik például a 9. honvédzászlóalj vörös sapkája, de a legnépszerűbb megoldássá az első világháború végétől amerikai hatásra elterjedt apró textildarab, a karjelzés vált.

 

HÁTORSZÁG

Virtuális valóság

A HM EI Zrt. alapvető stratégiai célkitűzése, hogy megőrizze, illetve erősítse szolgáltatói szerepét a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium informatikai rendszereinek fejlesztése, üzemeltetése terén.

Nulladik óra

A hazai altisztképzés 1872-ben, vagyis 150 éve vette kezdetét. A szervezett keretek között történő oktatásig ugyanakkor hosszú út vezetett, melynek fontosabb állomásait az 1867 és 1873 között megjelent A Honvéd című katonai hetilap írásai segítségével idézzük fel.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2022. január 22. és február 18. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt adunk továbbá arról, hogy az esztergomi bazilikánál zajló rekonstrukciós munkák során egy második világháborús szovjet repeszgránát került elő. A falba fúródott robbanóeszközt a honvédség tűzszerészei eltávolították, majd elszállították a helyszínről.