Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újratöltve

Mérgező harcanyaggal töltött robbanótestek hatástalanítását gyakorolták a tűzszerészek

Szöveg: Visnyei Bence tartalékos főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 11. 15:59

Továbbképzésen vettek részt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei.

A tanfolyam elméleti- és gyakorlati képzést is biztosít a katonáknak a tömegpusztító robbanótestek kezelését, hatástalanítását, illetve megsemmisítését illetően, szemléltetve a feladatvégrehajtási eljárásokat harcanyaggal szennyezett területen. A CBRN EOD elnevezésű kurzus céljairól a tanfolyamot vezető Mészáros Zalán főhadnaggyal, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ mérnök tisztjével beszélgettünk.

DSC_0634

Az EOD a tűzszerészekre utal, de pontosan mit takar a CBRNE rövidítés?

Chemical, Biological, Radiological Nuclear, Explosive magyarul a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fegyverek és a robbanóanyagok elleni védelmet takarja. A képzés a hatások kezelésére, illetve a felderítés során szerzett információk értékelésére irányul. Radiológiai fegyverek esetében a megelőzés, illetve az események utáni következmények csökkentése a cél. Ami ellen viszont aktívan is fel tudunk lépni, azok a vegyi fegyverek. Ezért leginkább ezekre koncentrálunk: mérgező harcanyagok kimutatását, azonosítását, mentesítését kell elvégeznünk. A biológiai fegyverek felderítése nem a mi feladatunk, azt külön mobil biológiai laboratórium végzi el adott esetben.

Miért fontos ilyen ismereteket oktatni az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonáinak?

A képzés lényege a tűzszerész és a vegyivédelmi képzések összehangolása, mert jelenleg bármely hadszíntéren alkalmazhatnak mérgező harcanyagokat, gondoljunk csak az ISIL vegyifegyver programjára. A világon mindenütt találkozhatunk olyan házi készítésű robbanóanyagokkal, amelyek instabilak. Fel kell arra készülni, hogy nemzetközi feladatainkból adódó szerepvállalásaink során ilyen eszközökkel is találkozhatunk. Hazai környezetben pedig a konvencionális vegyifegyverek hatástalanítási eljárásait érdemes ismerni, hiszen a második világháború előtt Magyarországon is gyártottak ilyen eszközöket. Kicsi a valószínűsége, hogy idehaza ilyen robbanótesthez riasztják a tűzszerészeket, de azért előfordulhat. Korábban néhány esetben felmerült ez a gyanú egy-egy megtalált eszközzel kapcsolatban.

DSC_0740

Milyen elméleti és gyakorlati elemekből áll ez a képzés?

A tanfolyam összesen három hétig tart. Az első héten általános vegyivédelmi kiképzés történik, koncentrálva a mérgező harcanyagok tulajdonságaira, illetve a radiológiára. Gyújtófegyverekről eddig nem beszéltünk, pedig ez is fontos részt kap a tanfolyam során, ilyen eszközök ugyanis szintén előbukkanhatnak Magyarországon. A második és a harmadik héten pedig szemlézzük azokat a külföldön már elfogadott módszereket, amelyekkel ezeket a mérgező harcanyaggal megtöltött robbanótesteket meg lehet semmisíteni.

DSC_0735

Milyen helyzeteket szimuláltak?

A termit, mint gyújtófegyver lett bemutatva és a vegyi felderítést gyakoroltuk. Egyrészt megfigyeltük, hogy a termit 3000 fokos égése során miképpen tud áthatolni a gránát köpenyén és elpusztítani a mérgező vegyületeket – esetünkben az imitációs anyagot - a harcanyaggal töltött robbanótesten belül. Ezt követően kitettünk két tüzérségi gránátot: az egyiket hólyaghúzó mérgező harcanyag imitációval, a másikat pedig idegméreg imitációval láttuk el, majd robbantással semmisítettük meg a gránátokat. A katonák CALID-3 kimutató papírral detektálták, hogy milyen típusú mérgező harcanyag van a helyszínen, műszeres felderítést is alkalmaztak. Majd zárásként végrehajtották a résztvevők a kötelező azonnali mentesítést.

DSC_0801

Hogyan értékelné a kiképzést?

Az volt a célunk, hogy ismertessük a különböző típusú vegyifegyverekkel töltött eszközök elleni eljárásrendeket mert ilyen esetben a megszokotthoz képest eltérő eljárásrendek alkalmazására lehet szükség a tűzszerész tevékenység során. Ezt a célkitűzést maradéktalanul teljesítettük.

DSC_0610