Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti ünnepünkre készülve

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 11. 17:13

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közelgő évfordulója tiszteletére, az elmúlt napokban Bács-Kiskun megye több településén katonák, kadétok és - iskolai közösségi szolgálat keretében - diákok tisztították meg a csatákban részt vett egykori honvédek emlékét őrző sírokat és azok környezetét.

xIMG_4819

Magyarország függetlenségéért, a Habsburg-ház trónfosztásáért harcolók közül négyen nyugszanak a kecskeméti református temetőben: Csabay Imre főhadnagy, Kressák Pál tűzmester, Halasy Sándor tizedes és Szappanos István honvéd. Sírjaik rendbetétele rendhagyó történelemóra keretében zajlott. Csabay Imre és Kressák Pál késői leszármazottjai ugyanis - miközben segédkeztek a sírok rendbetételében - családi emlékeiket is felidézték.

Vetéssy Katalin aranydiplomás tanárnő elmesélte, hogy egykori honvéd főhadnagyként szolgált üknagypapája: miután 1848-ban kézhez kapta hadmérnöki diplomáját, azonnal csatlakozott a kecskeméti népfelkelőkhöz. Bem tábornok tisztjeként részt vett az erdélyi hadjáratban, a világosi fegyverletételig harcolt. Gyalog indult haza, de elfogták és bebörtönözték. A fogságból megszökött, csak két év múlva találkozhatott ismét a családjával. Kecskeméten telepedett le, közel két évtizedig vezette a város református iskoláját. Feleségével és öt fiával nyugszik a családi sírboltban. A nyugdíjas tanárnő hivatásából eredően is példaképként tekint Csabay Imrére, akitől ükunokaként az igazgatói székét is „megörökölte”. Tíz évig ugyanis Vetéssy Katalin volt a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója.

xIMG_4786 VETÉSSY

Sárközy István nyolc évig szintén igazgatója volt a híres város református gimnáziumának, majd alpolgármesternek választották - a harmadik ciklusa végén vonult nyugdíjba. Anyai dédnagypapája, Kressák Pál Losoncról települt Kecskemétre. A Habsburgok iránt táplált ellenszenvet a családja minden tagja örökölte. Büszkén emlékeztek például arra, hogy id. Sárközy Mihály Kossuthot még Torinóban is meglátogatta. A volt alpolgármester édesapja sem szerette a Habsburgokat, a sors fintora azonban, hogy mégis részt kellett vennie 1916 decemberében IV. Károly budai várban történt megkoronázásán. Érettségi után, 18 évesen ugyanis azonnal megkapta a behívóját – katonatársaival vezényelték ki a koronázásra.

xIMG_4843 SÁRKÖZY

A kecskeméti református temetőben nyugvó honvédek sírjainak a közelgő ünnep előtti gondozását - iskolai közösségi szolgálat keretében - a Kandó Kálmán Technikum diákjai vállalták. Munkájukat Gáldonyi Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője, valamint helyettese, Mosonyi Viktor hadnagy irányították. A diákoknak az iroda munkatársai és a MH 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj önkéntes közkatonái segítettek.

Kiskunhalason, a Dékáni Árpád Technikum kilencedikes kadét osztálya pedig Törőcsik Dávid osztályfőnök, önkéntes területvédelmi tartalékos főtörzsőrmester segítségével Bibó György huszárfőhadnagy családi sírkertjének környezetét tették szebbé.