Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza védelme hitvallás

Szöveg: Révész Béla |  2017. október 3. 15:00

„A hazát önként szolgálni a legmagasabb szintű nemzettudat megnyilvánulása” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter Hajdúhadházon, ahol 284 önkéntes területvédelmi tartalékos tette le az esküt október 3-án, kedden.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisán október 3-án tette le esküjét az a 284 önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katona, akik szeptember utolsó hetében kezdték meg a „Bevonulás 2017" elnevezésű alapfelkészítési gyakorlatot. Kiképzésüket az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság szakemberei tartották, melynek során a tartalékosok általános közelharc- és önvédelmi foglalkozásokon, egészségügyi és műszaki kiképzésen vettek részt, de elsajátították a vegyivédelmi, térképészeti, rádiókommunikációs, illetve katonai tereptan ismeretek alapjait is.

Az alapfelkészítést befejezve a gyakorlat nyilvános napján a tartalékosok dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka jelenlétében mutatták be az általános lőkiképzés, az alaki kiképzés, a területvédelmi gyakorlatok, valamint a katonai közelharc foglalkozásokon elsajátított tudásukat.

1596039406

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok ünnepélyes csapatzászló átvételén és eskütételén dr. Simicskó István köszöntötte az állomány tagjait. A honvédelmi miniszter rámutatott: bár az ütőképes magyar haderő egyik alapfeltétele a tartalékos rendszer, 2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt az országnak. Az újjáépülő tartalékos struktúra egyik lényeges eleme a területvédelmi alapon szervezett századok létrehozása. „A területi alapra épülő önkéntes rendszerre számos példát találunk a múltban és napjainkban is. Azzal, hogy mind a 197 járásban felállítjuk a tartalékos alakulatokat, az egész ország biztonságát erősítjük" – mondta dr. Simicskó István. A tárcavezető hangsúlyozta: a haza védelme hitvallás, az önkéntesen vállalt honvédelem pedig a legmagasabb szintű nemzettudat megnyilvánulása.

1596039406

„Egyetlen elv vezérel bennünket, hogy hazánkat minden körülmények között meg tudjuk védeni. Önökön, a hazánkat szerető és féltő embereken fog múlni, hogy milyen országot hagyunk örökül gyermekeinknek. Köszönöm, hogy vállalták a szolgálatot, óvják és védjék a magyar embereket!" – zárta beszédét a honvédelmi miniszter.

A gyakorlat nyílt napján elhangzott: a kiképzők végig figyelemmel kísérték az állomány tagjainak fejlődését és rátermettségét, hogy a kiemelkedően teljesítőknek a későbbiekben lehetőséget biztosítsanak a századokon belüli magasabb beosztások ellátására. A nyugati országrészben bevonult tartalékos állomány alapkiképzésének zárónapja október 7-én lesz a várpalotai központi gyakorló- és lőtéren.

1596039406


Fotó: Tóth László