Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl a validációs gyakorlatokon

Szöveg: Jánosi Eszter hadnagy |  2017. október 3. 16:07

Sikeres validációs gyakorlatokon vett részt szeptemberben a koszovói műveleti területre a közelmúltban kiérkezett MH KFOR Kontingens 17. váltása.

1596039407

A magyar vezetésű KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj – a missziós területen végrehajtott rövid felkészülését követően – a meglévő műveleti képességét mutatta be.
A békefenntartók számot adtak egy esetleges tömegkezelési feladat során valószínűsíthető események szakszerű kezeléséről. A kialakult helyzet során a tüntető tömeg elégedetlenségét kezdetben csak szóban fejezte ki, majd a helyzet eszkalálódása során rátámadtak a kirendelt katonákra. Barikádok emelésével, Molotov-koktélok dobálásával akadályozták a békefenntartók munkáját. Az eltorlaszolt utakat a mozgásszabadságot biztosító alegység katonái tisztították meg. 

1596039407

A vizsgát Christian Riener dandártábornok a KFOR parancsnokhelyettese is megtekintette. A „harckésznek" minősített zászlóalj bebizonyította, hogy képes missziós küldetésének teljes ellátására és Koszovó teljes területén való mozgásszabadság biztosítására.

A közeljövőben más nemzetekkel való együttműködésre és közös gyakorlatokra készül fel a magyar alegység.

Fotó: Szabados Szilveszter főtörzsőrmester