Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sport közelebb viszi a honvédség ügyét az emberekhez

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. szeptember 27. 15:07

Mintegy 200 katona teljesítette az idei NATO-futás 10 kilométeres távját, Budapesten, szeptember 27-én, vasárnap. A versenyen rajthoz állt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is.

1596001507

Soha ennyi nemzet nem képviseltette magát a NATO Partnerségi Futáson, mint idén: összesen 12 országból érkeztek versenyzők, hogy a vérmezei rajtvonaltól az ’56-osok teréig lefussák az összesen 10 kilométeres távot. A mostani verseny egyik különlegessége az volt, hogy váltófutást is tartottak, igaz ezen a civilekkel együtt mérettettek meg a katonák.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, aki maga is részt vett a futáson, a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: számára fontos a sport, hiszen már 22 éve kung-fuzik, előtte pedig karatézott is. Rámutatott, hogy a sportolás már az ókortól kezdte szorosan összekapcsolódik a katonák, a hadseregek életével; napjainkban pedig éppen a mozgás az, ami leginkább közel tudja vinni a honvédség ügyét az emberekhez. Ráadásul a NATO-futáshoz hasonló rendezvényeken keresztül lehet pozitív példákat álltani mind az emberek, mind pedig a katonák elé. Kiderült az is, hogy Simicskó István már másodjára vett részt a NATO-futáson.

1596001507

Miután a miniszter elsütötte a startpisztolyt, csatlakozott a több száz főnyi résztvevőhöz. A futók a Vérmezőről a Lánchídon át az Andrási úton keresztül a Hősök terét elérve bekanyarodtak a Városligetbe, majd pedig onnan érték el a célt, az 56-osok terét. Itt a rendezvény főszervezője, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka, Szpisják József dandártábornok honlapunknak azt mondta: 2006 óta rendezik meg minden évben a versenyt, s bár idén a Magyar Honvédségnek számos feladata van, sok katonának sikerült elindulni rajta. Rámutatott, hogy míg tavaly csak hat, idén már 12 NATO- és partner nemzet sportolója vett részt a futáson. Itt voltak Angliából, Ausztriából, Belgiumból, Bosznia-Hercegovinából, Görögországból, Horvátországból, Kanadából, Litvániából, Németországból, Romániából, Szlovéniából és természetesen a házigazda Magyarország versenyzői is jelen voltak.

1596001508

„A katonáink ugyan nagyon leterheltek most, de fontosnak tartottuk, hogy elindítsunk egy csapatot, illetve a jelenleg szabadságon lévő katonáink közül is sokan – megközelítőleg 200 fő – jelen volt a futáson" – mondta a dandártábornok, hozzátéve, hogy a NATO-futást kiemelten kezelik, mivel ez az egyetlen sportrendezvény, amelyet az észak-atlanti szövetség is támogat.

Szpisják dandártábornok lapunknak elárulta azt is, hogy hamarosan elkezdik megszervezni a jövő évi versenyt, amelynek szintén Budapest ad majd otthont. „Ez egy jól bejáratott helyszín, ráadásul ide szívesen jönnek más országokból is, mert például gyönyörű a környezet" – mondta.

1596001508

Fotó: Rácz Tünde