Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zene a káoszból rendet teremt

Szöveg: Ferenczi János |  2013. augusztus 17. 11:18

A Magyar Honvédség kaposvári, székesfehérvári, tatai és veszprémi helyőrségi zenekarainak részvételével rendezték meg Székesfehérváron a Fricsay Richárd Katona-zenekari Fesztivált augusztus 16-án, pénteken.

A város több pontján is térzenét adtak a helyőrségi zenekarok, majd az összevont koncert és a szakalaki bemutatók következtek. A főtéren Fricsay Richárd Magyar vér indulója csendült fel az ünnepélyes megnyitó alkalmából, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket.

„Székesfehérvár méltán mondja magáról történelme ismeretében, hogy katonaváros" − mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a városban a honvédség jelenléte meghatározó, és emlékeztetett arra, hogy a katonák több esetben is a város segítségére voltak nehéz helyzetekben. Elmondta, hogy itt avatták fel az idén végzett altiszteket, most pedig a katonazenekarok fellépése erősíti azt a katonaváros jelleget, ami Székesfehérvárnak megadatott.

1595958622

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti" − Yehudi Menuhin hegedűművész és karmester szavaival köszöntötte a résztvevőket Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, aki hangsúlyozta, hogy a katonák a fesztiválon a zene és a tánc útján ápolják a magyar szellemi, kulturális örökséget.

A szakalaki bemutatókon a zenekarok parádés előadásokkal szórakoztatták a többezres nézősereget. Az összevont koncerten Fricsay Richárd, Kodály Zoltán, Johann Strauss és Johannes Brahms művei is felcsendültek a Magyar Honvédség főkarmesterének vezetésével. A fesztivál zárásaként lépett fel a világhírű Honvéd Táncegyüttes, amely Magyarország legnagyobb létszámú, 40 tagú hivatásos néptáncegyüttese.

1595958623


* * *

A fesztivál névadója

Fricsay Richárd alezredes, a magyar katonazene történetének kiemelkedő alakja 1867-ben született Kremsierben, Morvaországban. Munkássága a mai napig nagy hatással és befolyással bír a Magyar Honvédség katonazenekarainak szakmai tevékenységére. 1897 októberében családjával együtt érkezett Székesfehérvárra, ahol éppen folyamatban volt az 5. honvédkerület zenekarának felállítása a 17. honvéd gyalogezred keretein belül. Olyan katonakarmestert kerestek, aki képes a katonai kötelezettségek elvégzése mellett a város zenei életének fellendítésére is.

A tehetséges, fiatal karmester a városban példaértékű kulturális életet teremtett, ápolta a magyar zenei hagyományokat, létrehozta a zeneiskolát és a városi dalárdát, zenekarának koncertjeivel meghódította az egész Dunántúlt, annak minden városát. Fricsay élete és munkássága a magyar katonazenéről szólt. A kiváló karmester zenészgenerációkat nevelt fel. Morvaországi származása ellenére ízig-vérig magyarnak vallotta magát, és kötelességének érezte a magyar zene és a honvéd kultúra hagyományainak ápolását, amiről zeneszerzői munkássága is tanúskodik.

1595958623

Fotó: Galovtsik Gábor