Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a Magyar Honvédség Kiber Képzési Központját

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2019. június 13. 12:00

A kibertérben jelentkező fenyegetések elhárításához naprakész, magas színvonalú oktatásra van szükség. E képzést a katonák számára a Magyar Honvédség Kiber Képzési Központja biztosítja majd – hangzott el június 13-án Szentendrén, az intézmény bemutatóján.

Csütörtök délelőtt tartották Szentendrén a kiberakadémia bemutatóját. Az eseményen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Kádár Pál közigazgatási államtitkár, Erdélyi Lajos humánpolitikáért felelős államtitkár, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, helyettese, Böröndi Gábor altábornagy, valamint a haderő vezetői.

1599204039

Benkő Tibor megnyitóbeszédében elmondta: a Magyar Honvédségnek a kor színvonalának megfelelő ütőképes, erős hadsereggé, a térség meghatározó erejévé kell válnia. E folyamat fontos állomása az akadémia létrehozása, hiszen a modernizáció nem kizárólag eszközbeszerzéseket jelent, hanem folyamatosan szükség van megfelelő felkészültségű katonákra is. Mint rámutatott, az orosz-ukrán válság eredményeként bekerült a köztudatba a hibrid hadviselés fogalma, a kibertérben folyó műveleti tevékenységekről pedig már korábban is sok szó esett. A NATO varsói csúcsértekezletén született döntés értelmében a szövetség a szárazföldi, légi és tengeri hadszíntér mellett felvette a kibertér fogalmát is: a kiberműveletek bekerültek a műveleti eljárások körébe.

Mint a honvédelmi miniszter fogalmazott, a kibertérben alkalmazott megtévesztő információk, zavaró tényezők, blokkoló rendszerek a hibrid hadviselés révén nem csak a műveleti feladatok végrehajtására hathatnak ki, de békeidőben az állami működésre is. Ennek oka, hogy napjainkban már minden elektronikus formában, számítógépeken keresztül működik az orvosi ellátástól a közlekedésen át egészen az adatok nyilvántartásáig. A fenyegetések elleni védekezésre fel kell készülni, ehhez pedig megfelelő oktatási és kiképzési rendszerre van szükség.

1599204040

Benkő Tibor rámutatott: a katonáknak kiválóan kell tudniuk végrehajtani a kibertérben jelentkező feladatokat, maximális mértékben kihasználva a pozitív oldalt, és hatékonyan fellépve a negatív irányú tevékenységekkel szemben. Ehhez rendszeres képzésre van szükség, hiszen e területen tényleg nap mint nap újabb kihívások jelentkeznek. A honvédelmi miniszter leszögezte: a kiberakadémián rendelkezésre álló hardver- és szoftverelemek egyaránt biztosítják a megfelelő felkészülést. Benkő Tibor hozzátette: a hosszabb távú célok között nemzetközi katonai és civil képzések egyaránt szerepelnek.

A megnyitót követően Kovács László dandártábornok, az MHP kibervédelmi szemlélője tartott tájékoztató előadást az akadémia felépítéséről, feladatairól, honvédségben elfoglalt szerepéről. A dandártábornoknak az esemény során Kiberbiztonság és -stratégia című kötetét is bemutatták. A kibervédelmi szemlélő körbevezette a vendégeket az akadémián, és bemutatta az intézmény infrastruktúráját, majd laborkörülmények között, illetve kültéren is kiberbiztonsági incidensek demonstrációját tekinthették meg a jelenlévők.

1599204040

Fotó: Dévényi Veronika