Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevonultak az újoncok Szentendrére

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. április 6. 6:01

Április 5-én ismét megnyitotta kapuit a szerződéses legénységi állományba jelentkezők előtt a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis (MH KKB) Szentendrén. A Mecséri János Kiképző Osztály parancsnokai, kiképző tisztjei és tiszthelyettesei a szokásos menetrend szerint várták az újoncokat a létesítményben.

1595916629
Az MH KKB a Magyar Honvédség egyetlen kiképző szerveként egész nap várta a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezőket, akik a reggeli óráktól kezdve folyamatosan érkeztek is az objektumba. A bázison forró teával és péksüteménnyel várták őket, majd a regisztrációt követően mindenki elfoglalhatta leendő lakhelyét a körletekben.

A 21 éves Bihari Tünde kérdésünkre elárulja: habár eredetileg számviteli ügyintéző, mégis úgy gondolta, a katonaságot választja, hiszen az a mai világban is biztos megélhetést nyújt.

A jelentkezők eleinte még kissé tanácstalanul sorakoznak fel a névsorolvasásnál, hiszen a légkör teljesen új a számukra. Hamarosan azonban beleszoknak majd. „A mostani jelöltekre az általános katonai kiképzés megpróbáltatásai várnak", tudjuk meg Nagy Attila alezredestől, az MH KKB Mecséri János Kiképző Osztályának osztályvezetőjétől. „Egyre magasabb követelményeket támasztunk számukra, miközben segítjük a katonai szocializációjukat. Sokak számára problémás a civil életből egy ehhez hasonló zárt közösségbe bekerülni, így meg kell őket tanítanunk a katonai rendre, a fegyelemre, illetve olyan általános katonai ismereteket kell oktatnunk, amelyek szükségesek és fontosak a katonai szolgálat során."

Mint az alezredes elmondja, a jelentkezők többsége nem ismeri a rendszert, amibe kerül, a Magyar Honvédség ebből a szempontból ma még „zárt családnak" minősül. „Sokan munkahelynek tekintik a szerződéses katonai jogviszonyt. De vannak olyanok is, akik hivatástudattal érkeznek, általában azok, akiknél van valamilyen katonai kapcsolódás a családban."

A jelöltek életkora és fizikai felkészültsége egyaránt változatos. „A tizennyolc éves fiataltól a negyvenes férfiakig és nőkig terjed a skála", mondja Nagy Attila. „A kiképzés során arra törekszünk, hogy ők mindannyian minimum az elvárt szinten tudjanak teljesíteni. Ezt a célt szolgálják a katonai testnevelési foglalkozások, de a minden nap 16.30-kor kezdődő kötelező tömegsport is azért került bevezetésre, hogy hozzáedződjenek a katonaélet fizikai megpróbáltatásaihoz."

A

1595916629
z első hét ugyanakkor még csak úgynevezett beillesztő hét: a jelöltek ezekben a napokban ismerkednek meg a követelményekkel a különböző általános és jogi tájékoztatókon, illetve ekkor részesülnek baleset- és tűzvédelmi oktatásban is. „A korai keléshez, az étkezések kötött időpontjához is hozzá kell szoknia a szervezetüknek", világít meg egy gyakorlatias szempontot az alezredes.

Mint Nagy Attila elárulja, a jelentkezők körében nagyjából öt százalékos a lemorzsolódók aránya. „A kiképzések során sok a sérülés, ez a dolog velejárója, de aki esetleg emiatt nem tudja folytatni az alapkiképzést, az a következőnél vissza tud csatlakozni. Aki komolyan katona akar lenni, annak minden lehetőséget megadunk ehhez", teszi hozzá. „A hölgyek aránya stabilan tíz százalék körül van, és azt kell mondanom: ők a stabilabbak, erősebbek. Nagyrészük teljesíti is a kiképzés követelményeit."

A körletek elfoglalását követően a jelöltek az orvosi rendelő felé veszik az irányt, ahol dr. Csoma Attila orvos alezredes, az Egészségügyi Központ parancsnoka, illetve kollégái fogadják őket. „A szerződéses állomány átesik egy előzetes orvosi alkalmasságin, mielőtt ide kerül", mondja az alezredes. „Itt azt kell megvizsgálni, megkaphatják-e a szükséges védőoltásokat, illetve hogy az alkalmassági és a bevonulás között nem jelentkezett-e olyan tényező, ami akadályozza a kiképzés megkezdését. Emellett drogszűrést is végzünk, hiszen a honvédségben a zéró tolerancia elve érvényesül: aki kábítószert fogyasztott, az sem szerződéses, sem hivatásos katona nem lehet." Dr. Csoma Attila elárulja: szerencsére a hasonló eset ritka, 100-150 főre levetítve 1-2 esetben lesz pozitív a teszt. Ezekben az esetekben elsősorban könnyűdrogokról van szó.

A bevonulókra innentől kezdve 14 hétnyi kemény kiképzés vár, ha azonban teljesítik a követelményeket, új fejezet kezdődik az életükben.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Dévényi Veronika