Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi erőinek harmadát szétzúzták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 6. 7:05

Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimjének katonai képességeit mintegy 30 százalékban szétzúzták az eddigi légicsapások – mondta kedden a NATO Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján Mark van Uhm dandártábornok, az atlanti szövetség műveleteinek egyik irányítója.

A NATO hat nappal ezelőtt vette át azoknak a katonai műveleteknek az irányítását, amelyek az ENSZ biztonsági tanácsi határozatának érvényesítését – a fegyverszállítási tilalmat, valamint a líbiai polgári lakosoknak a harcoktól való megoltalmazását – célozzák.
A tábornok elmondta, hogy a NATO repülőgépei eddig összesen 851 bevetést hajtottak végre. Közölte, hogy a műveletek parancsnokától, a nápolyi NATO-bázison tevékenykedő Charles Bouchard tábornoktól származik a becslés, miszerint Kadhafi hadereje mintegy 30 százalékkal meggyengült.

Hétfőn a NATO 14 támadást hajtott végre földi célpontok – radarok, lőszer- és fegyverraktárak, páncélozott járművek, rakétavetők – ellen. A bevetések 75 százalékáról azonban úgy tértek vissza a gépek, hogy nem mértek csapást, részben azért, mert azt érzékelték, hogy a Kadhafi-rezsim egyre nagyobb arányban alkalmaz civilekből álló “élő pajzsot" a lehetséges célpontok körül. Harckocsikat és egyéb nehézfegyverzetet is nehezebb célba venni, mert a NATO-pilóták meg akarják kímélni a közelben tartózkodó polgári személyeket.

A líbiai felkelők bírálják a „lassú" NATO-t

A líbiai felkelők április 5-én, kedden bírálták a NATO-t, mert szerintük „túl lassan" lép akcióba.

A felkelők vezetője, Abdel-Fattah Júnisz úgy nyilatkozott Bengáziban, hogy „vagy elvégzi megfelelően a feladatát a NATO, vagy arra kérjük a Biztonsági Tanácsot, hogy függessze fel a tevékenységét".

Mint mondta, a NATO tétlensége előnyhöz juttatta a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőket és lehetővé teszi számukra, hogy Miszrátában „minden nap" öldököljenek.

„A NATO nagyon lassan mozdul, lehetővé téve Kadhafi erőinek az előrenyomulást" – mondta Júnisz. „A NATO problémánkká vált" – fűzte hozzá.