Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szántóföldről került elő a „kis katyusa”

Szöveg: Szűcs László |  2011. április 6. 7:44

A 13. héten, azaz március 28. és április 3. között 76 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 29 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 440 bejelentést kaptak.

Március 29-én a Pest megyei Százhalombattáról kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy Kárász utcában található egyik ház alapjának ásása közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a földből egy 88 milliméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen semmisítettek meg.

Ugyanezen a napon a Bács-Kiskun megyei Fajszon is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Petőfi Sándor utca egyik házának padlásán világháborús robbanószerkezetet talált a tulajdonos, amit saját kezében vitt le a tetőtérből, majd értesítette a Magyar Honvédség szakembereit. A Strak Vince törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy a 37 milliméteres, magyar gyártmányú páncéltörő gránát kilőtt állapotban volt, így szerencse, hogy a meggondolatlan mozgatás közben nem történt tragédia. A tűzszerészek a gránátot a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Március 30-án a Hajdú-Bihar megyei Fülöp községből értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, hogy az Arany János utcában, egy családi ház kertjében, földmunkák közben feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a 30 milliméteres, német gyártmányú repesz puskagránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Április 1-jén a Tolna megyei Pálfára kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a település külterületén, mezőgazdasági munkák közben, világháborús robbanószerkezetre bukkantak. A Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr egy M8-as típusú, szovjet gyártmányú sorozatvető rakétát szállított el a helyszínről, majd a „kis katyusának" is nevezett robbanóeszközt a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.