Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyöntetűen pozitív vélemények az iraki kontingens katonáiról

Szöveg: Snoj Péter |  2016. május 13. 17:01

Mindenki, akivel beszéltünk, az elnöktől a védelmi miniszterig, a német parancsnokon át, a peshmerga erők tábornokáig, egyöntetűen pozitív és elismerő véleményt fogalmazott meg a magyar katonák itt végzett szolgálatáról – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az iraki Erbilben tett látogatása során.

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke – az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti elnöke és MSZP-s alelnöke társaságában – háromnapos látogatás keretében kereste fel az Irakban szolgáló magyar kontingens valamennyi alegységét. A mintegy százötven magyar katona legfőbb feladatköre az iraki kurd peshmerga harcosok kiképzése, de számos egyéb területen is bizonyították már és bizonyítják ma is rátermettségüket.

A kurdisztáni régióban szolgáló kontingens második váltása, folytatva elődje feladatait, számos sikert ért már el. Katonáink kitartó és lelkiismeretes oktató munkájuknak köszönhetően a harcok során megsebesülő peshmergáknak sokkal nagyobb esélyük van a túlélésre, hiszen szakszerű elsősegélynyújtó foglalkozásokon tanulhatnak magyar mentoraiktól. Ugyanígy a magyar honvédek látják el őket stratégiai és alapvető lőfegyver-használati tanácsokkal, intelmekkel.

1596013511

A magyarok szolgálati helyeit felkeresve dr. Simicskó István honvédelmi miniszter mindenhol meggyőződhetett arról, hogy mind a peshmergák, mind a koalíciós erők kint szolgáló alakulatainak parancsnokai őszinte elismeréssel szólnak a magyar katonákról. „A személyes találkozás katonáinkkal megerősítette bennem azt az érzést, hogy a magyar katonák a legjobb katonák. Azokról, akik ide eljöttek, és ezt a szolgálatot vállalták, áldozatvállalásukról és helytállásukról csak elismeréssel lehet szólni" – tette hozzá.

Amint Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke fogalmazott, a magyar csapatok felkeresése és meglátogatása kiemelt fontosságú, hiszen „amikor a honvédelmi bizottságban az a vita folyt, hogy küldünk-e az iraki misszióba magyar katonákat, akkor megfogalmaztuk, hogy sehova nem küldünk ki senkit, ahova mi nem megyünk ki személyesen, és nem ellenőrizzük, hogy milyen körülmények között és hogyan végzik a feladataikat." A magyar csapatokat meglátogatva és az állománygyűléseken elbeszélgetve velük Kósa Lajos személyesen is meggyőződött katonáink nemzetközi szinten is elismert teljesítményéről. „Amerikai partnereink is a legmesszebbmenőkig bíznak bennünk. Olyan feladatokat is katonáinkra bíznak, ami kifejezetten erős bizalmat és megbecsülést jelent."

Dr. Harangozó Tamás kiemelte, hogy – bár korábban, a misszió megtervezésekor a várható körülményeket és a feladatok jellegét bemutató információk mennyiségét hiányolva ellenezte a magyar katonák iraki szerepvállalását – a háromnapos út során személyesen is megbizonyosodott arról, hogy joggal lehetünk büszkék honvédeink munkájára, amelyre a koalíciós erők minden nemzete bármikor számíthat.

1596013511

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a honvedelem.hu-nak hangsúlyozta: „A magyar katonákra bárhol, bármikor számíthatunk. Látszik rajtuk, hogy felkészültek és tudják pontosan, hogy mit miért tesznek. Számomra nagyon megnyugtató volt, hogy a kontingens parancsnoka nem csak a magyar katonákat érzi saját embereinek, de azokat a kurd katonákat is, akiknek felkészítéséért felel."

A kiérkező magyar delegáció tagjai meglepetéssel is készültek: a kontingens katonáinak szalámit és kolbászt, valamint az edzőtermeikből eddig hiányzó sportfelszerelést hoztak és adtak át.

A különböző bázisok, helyőrségek magyar és külföldi parancsnokain túl Simicskó István számos iraki kurd politikai vezetővel is találkozott, így tárgyalásokat folytatott Masoud Barzani elnökkel, Nechirvan Barzani miniszterelnökkel is, de felkereste a régió külügyminiszterét és belügyminiszterét is, aki jelenleg az autonóm terület védelmi miniszteri tisztségét is betölti. „Nemzeteink nagyon közel állnak egymáshoz és nagyon jól megértjük egymást. Hálásak vagyunk a magyar népnek és Magyarország kormányának azért a támogatásért és segítségért, amit számunkra nyújtanak. Elköteleztük magunkat a Magyarországgal való hosszú távú stratégiai partnerség mellett, mert a magyarok valóban bizonyították, hogy nagyszerű barátaink" – fogalmazott Falah Mustafa Bakir külügyminiszter. Karim Sinjari belügy- és védelmi miniszter a honvedelem.hu-nak azt mondta: „Hálásak vagyunk a magyar népnek és a magyar Országgyűlésnek, továbbá Magyarország kormányának azért a támogatásért, amit az Iszlám Állam ellen harcoló peshmerga erőknek nyújtanak."

1596013511


A szerző felvételei

CímkékIrak