Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonáink hősies helytállása biztosította kultúránk fejlődését és gyarapodását

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2019. január 22. 19:26

A kultúra nemzedékről nemzedékre szállva határozza meg hagyományainkat, életünket, a világban elfoglalt helyünket – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 22-én Budapesten, a tárcának a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségén.

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartották a Honvédelmi Minisztérium magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségét kedden délelőtt. A rendezvényen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve – mások mellett – Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is.

1599198303

„Ma a Himnusz születésének napját, a magyar kultúrát ünnepeljük, amelyet több mint ezer éve őrzünk a Kárpát-medencében" – mondta beszédében a honvédelmi miniszter. „Kivívtuk az Európa védőbástyája címet, és túléltük véres csaták borzalmait. Csakis így születhetett meg a magyar Himnusz, nemzeti imánk, amely a magyar nemzet zivataros múltját idézve kér áldást, bőséget, védelmet a következő nemzedék számára."

Benkő Tibor rámutatott: a kultúra fogalma nem merül ki egy-egy előadás vagy kiállítás megtekintésében, hanem nemzedékről nemzedékre szállva határozza meg hagyományainkat, életünket, a világban elfoglalt helyünket. Mint fogalmazott, a kultúra formálja világképünket, magyarságtudatunkat, ragaszkodásunkat az otthonhoz, a hazához, embertársainkhoz, a családhoz. Emellett hatással van a népek közötti kapcsolatokra is, hiszen az eltérő kultúrák nem megfelelő módon történő találkozása gyakran világok összeomlását idézheti elő.

1599198304

„A csatatereken harcoló magyar katona hősies helytállása, ereje, bátorsága biztosította évszázadokon keresztül a magyar kultúra fejlődését és gyarapodását" – emelte ki a miniszter. „A honfoglalás kori magyar íj, amelyet mindenütt a világon magyarnak tartanak, és velünk, magyarokkal azonosítanak, hazát teremtett számunkra. Az egyedülálló fegyvernemet képviselő magyar huszár pedig vérét ontotta, hogy megvédje hazáját. A honvédség kulturális örökségéhez tartozik a hadtörténelem: Balassi Bálint, Zrínyi Miklós, Hunyadi János, Kinizsi Pál, Dobó István küzdelmei a török seregek ellen, az 1848-as forradalom és szabadságharc hadvezérei, és a magyar honvédek, valamint az első és második világháborúban, illetve az 1956-os forradalomban hősiesen harcolt katonáinak emlékezete. Számunkra kiemelkedő kulturális értékkel bír a katonai hagyományok őrzése, a katonazene, az oktatás a Ludovikán és a Kratochvil Károly Középiskolában, valamint a katonák továbbképzése, ambícióik kiterjesztése."

Benkő Tibor arra kérte a megjelenteket, hogy ne csak évente egyszer, hanem minden nap ünnepeljék a magyar kultúrát, és legyenek büszkék magyarságukra. „Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy e magyarságot, amelyet a Kárpát-medencében kivívtunk, a jövőben is meg tudjuk őrizni" – mondta.

1599198304

Az ünnepségen a miniszter és Korom Ferenc altábornagy elismeréseket adott át, majd a Honvéd Férfikar adott rövid műsort. Köszöntőjében a Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: a katonák számára a Himnuszban megjelenő „nyújts feléje védőkart" sor nem csupán egy költemény része, hanem Alaptörvényben meghatározott kötelesség, amely felelősséget és feladatot jelent. Korom Ferenc altábornagy hozzátette: a jelenleg folyó honvédelmi és haderőfejlesztési program célja is a nemzet és a nemzeti identitás, a magyar emberek és a magyar kultúra védelme.

A rendezvényt követően Benkő Tibor megtekintette a tavalyi katonai alkotótáborok keretében készült alkotásokból rendezett kiállítást is, amelyet a Magyar Honvédség százhetven éves múltja ihletett.

1599198304

Fotó: Dévényi Veronika