Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák a forradalomban

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. október 21. 7:34

Az 1956. október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap fegyveres felkeléssé nőtt.

A fegyveres összecsapások az egész ország területére kiterjedtek, ami a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához vezetett. A Köztársaság téri pártház ostroma után lehetővé vált a többpártrendszer visszaállítása és az ország demokratikus átalakulásának megkezdése.

A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak cserbenhagyták hazánkat, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc katonai eseményeiről dr. Szakály Sándor történész, dr. Tulipán Éva történész és dr. Horváth Miklós hadtörténész beszélgetett a Zrínyi Média stúdiójában.