Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétoldalú megbeszélés Izraelben

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 19. 14:32

Október 18-án kétnapos látogatásra, Izraelbe érkezett dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki megtekintette a Tel Avivban megrendezett ISDEF védelmi ipari kiállítást is.

A honvédelmi minisztert udvariassági látogatáson fogadta Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. A két vezető eszmecserét folytatott a közel-keleti térség biztonságpolitikai helyzetéről, az izraeli- palesztin béketárgyalásokról, a magyar-izraeli kétoldalú katonai kapcsolatokról.

Dr. Hende Csaba tájékoztatta a vendéglátót arról, hogy 2011. januártól hazánk tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztséget, amely nagy felelősséget jelent

hazánk kül-, és védelempolitikája szempontjából. A honvédelmi miniszter beszélt Ehud Baraknak a Magyar Honvédség előtt álló legfontosabb feladatokról, azokról a rendkívüli erőfeszítésekről, amelyet hazánk és hadereje a nemzetközi béke és biztonság erősítése érdekében folytat.

Az izraeli védelmi miniszter elismeréssel szólt a magyar törekvésekről és hivatalos látogatásra hívta meg Hende Csabát. A magyar tárcavezető a meghívást köszönettel elfogadta, ugyanakkor jelezte, hogy arra a magyar soros EU-elnökség befejezése után nyílik majd lehetőség.

Ehud Barakkal történt találkozó előtt dr. Hende Csaba rövid, informális megbeszélést folytatott – az ugyancsak a kiállításra meghívott – Ljubomir Galko szlovák védelmi miniszterrel, akit tájékoztatott a magyar EU-elnökség legfontosabb feladatairól. Szó volt a két haderő együttműködésének aktuális kérdéseiről. Dr. Hende Csaba nagyra értékelte a szlovák-magyar katonai együttműködést a ciprusi UNFICYP kontingensben, amelyről előző nap személyesen is meggyőződött a szigetországban.

A ciprusi és izraeli látogatására dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert elkísérte Siklósi Péter a HM védelempolitikai helyettes államtitkára, Benkő Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

Délelőtt a két katonai vezetőt hivatalában fogadta Gabi Ashkenazi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke. Személyesen először találkozott egymással a két vezérkari főnök. Ashkenazi altábornagy beszélt Izrael és a térség biztonsági helyzetének összefüggéseiről, szó volt a két hadsereg közötti együttműködés kiszélesítésének lehetőségéről.

A látogatás folytatásaként október 19-én a magyar delegáció Jeruzsálembe utazott, ahol dr. Hende Csaba koszorút helyezett el a Yad Vasem holokauszt múzeumban.