Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ikonok Moldáviából

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. október 19. 14:03

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban október 20-án, szerdán, 11 órakor nyitották meg az „Ikonok Moldáviából” című kiállítást. A tárlatot Moldovai Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Őexc. Alexandru Codreanu méltatta. A gyűjtemény Kosztyin Pjotr műgyűjtő több éves kitartó munkájának eredménye.

Az „Ikonok Moldáviából" című  tárlat egy egyedülálló kompozíciót mutat be. A kiállításon száz darab ikon tekinthető meg, amelyek a 18–20. században készültek Oroszországban, Romániában, illetve Besszarábiában. Az ikonok tematikája változatos, megtalálhatók köztük a Krisztus-ikonok, a Mária (Istenszülő)-ikonok, valamint a tizenkét főünnepet ábrázoló szentek ikonjai is.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Kosztyin Pjotr-nak a mostani lesz a harmadik kiállítása. A magánygyűjtő immár 40 éve foglalkozik történelmi ereklyék gyűjtésével. Rendkívül gazdag gyűjteményei igen tág érdeklődési körről tanúskodnak. Megtalálható köztük – a különböző országok katonai és vámtiszti egyenruháitól kezdve a régészeti ritkaságok, az egyházi ikonoktól a nemzeti zászlókig, a heraldikai értékektől a numizmatikai ritkaságokig – számtalan értékes relikvia. A széles látókörű Kosztyin Pjotr több tudományos mű szerzője és két történelmi folyóiratnak is szerkesztőségi tagja. A Moldovai Köztársaság Gyűjtői Társaságának egyik alapító tagja, valamint a Moldovai Köztársaság Vámszolgálata Múzeumának megalapítója.

1595908851