Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az 1956-os mártírokra emlékeztek Párizsban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 19. 13:16

Magyarok és franciák közösen emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 54. évfordulójáról az Ismeretlen Katona Sírjánál a párizsi Diadalív alatt. Mintegy százötvenen vettek részt az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága megemlékezésén.

A megemlékezők francia és magyar zászlók alatt a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán vonultak a Diadalívig, ahol Sujánszky Jenő, az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottságának elnöke, Trócsányi László párizsi magyar nagykövet és a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői megkoszorúzták az Ismeretlen Katona Sírját, majd meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatainak, a hősi halált halt mártírjainak és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére.

1595908851
Az egybegyűltek és a félórás ünnepséget kordonok mögül figyelő turisták ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt, amelyet egy francia katonazenekar adott elő.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a Magyar Köztársaság is képviselteti magát.
Az 1956-os forradalom emlékére jövő vasárnap ünnepi szentmisét tartanak a párizsi Magyar Katolikus Misszióban, majd koszorúzást Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál.

November 4-én, a forradalom leverésének évfordulóján pedig Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben lesz ünnepi megemlékezés Párizsban.

Fotó: MTI