Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magyarország megbecsült tagja a szövetségnek”

Szöveg: Révész Béla |  2019. március 22. 9:57

Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitotta meg március 21-én a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban azt a fotókiállítást, amelyet hazánk NATO-csatlakozásának 20 éves évfordulója alkalmából rendeztek.

1599200385
A honvédelmi miniszter a kiállítást megnyitó beszédében rámutatott: Magyarország húsz évvel ezelőtt elkötelezte magát, hogy egy olyan közösséghez csatlakozzon, amely a demokratikus világrendet képes szolgálni. Mint mondta, a NATO-tagság azonban nemcsak lehetőségekkel, hanem felelősséggel és kötelességekkel is jár. Ezért kell minden országnak olyan védelmi adottságokkal rendelkeznie, amelyekkel megfelel a szövetséges rendszer elvárásainak. „Magyarországnak olyan erős, önálló képességet kell megalkotnia, amellyel képes ezt a békét, a biztonságot és a biztonságot jelentő jövőt garantálni és szavatolni" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor a NATO jelenével és jövőjével kapcsolatban kiemelte: a szövetség akkor lehet igazán erős, ha egységes, és kitűzött céljait minden tagja egyformán fontosnak tartja és tesz is azok megvalósításáért. Magyarország e tekintetben a legjobb úton jár, ezért indította el a kormány a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amelynek megvalósításával a Magyar Honvédség 2026-ra a térség meghatározó haderőjévé válhat. „Magyarország megbecsült tagja ennek a szövetségnek, ugyanakkor elkötelezett is egysége és erőssége mellett. Ehhez pedig el kell követnünk mindent, hogy azok a felajánlások, amelyet a NATO felé megtettünk, határidőre megvalósuljanak – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

1599200385
Vizi E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács elnöke a tárlat és az évforduló kapcsán Magyarország szövetségen belüli megbecsülését hangsúlyozta. Mint mondta, húszéves tagsága alatt hazánk teljesítette azt, amit elvártak tőle, s teljesíteni fogja a jövőben is.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által összeállított vándorkiállítás a közeljövőben a nagyobb vidéki városokban is bemutatkozik.

1599200385
Fotó: Tóth László