Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Más-Képp Afganisztánról

Szöveg: Snoj Péter |  2013. január 19. 13:30

Könyvbemutató esten ismerhette meg a közönség dr. Toperczer István orvos alezredes legújabb könyvét, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Afganisztán Más-képp című fotóalbumot Budapesten, a Kossuth klubban január 18-án.

Dr. Toperczer István orvos alezredes vezető orvosként szolgál Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Két alkalommal szolgált Afganisztánban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoportban. A könyvbemutató esten a honvedelem.hu kérdésére elmondta: így alkalma adódott megcsodálni az országot mind a négy évszakban.

1595947871

„Amikor hazajöttem úgy gondoltam, hogy nem csak a katonákról, hanem magáról az országról is kellene egy könyvet csinálni. Bemutatni, hogy milyen valójában ez az ország, milyen emberek élnek ott, milyen a kultúrája, a történelme" – mondta el a szerző.

„Úgy gondolom, hogy a könyv arra alkalmas, hogy az országról alkotott benyomást Afganisztánról teljesen másképp mutassa be, ezért is Más-Képp a címe, hogy ne csak a haditudósításokból ismerjük, hanem ezen a könyvön keresztül kapjunk egyfajta ízelítőt" – tette hozzá az alezredes.

A szerző szerint fontos, hogy ne csak katonaként és ne csak a háborús oldalát lássák az afganisztáni missziókban szolgálatot teljesítők az országnak, hanem vegyék észre a természeti, kulturális és életbeli értékeit is.

1595947871

A kecskeméti repülőbázis vezető orvosának nem ez az első publikációja. 2002-ben is jelent meg könyve, Felhőlovagok címmel, amiben a Magyar Légierő 1991-2001 közötti tíz évét mutatta be képekben. De nevéhez köthető a 2005-ben megjelent Indokína című fotóalbum is, amelyben 2003-2005 között Kambodzsában, Laoszban és Vietnamban tett utazásainak eredményeit jelentette meg. A Zrínyi Kiadó gondozásában korábban már több albuma is megjelent. 2007-ben a Forgószárnyas huszárok, 2009-ben az Ég – Szín – Tér című, 2010-ben pedig a LégTérErő című kiadvány.

Fotó: Rácz Tünde