Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyitották a 46. CISM Katonai Öttusa Világbajnokságot Budapesten

Szöveg: Snoj Péter |  2018. szeptember 24. 19:40

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a 46. CISM Katonai Öttusa Világbajnokságot szeptember 24-én Budapesten. A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus sportcsarnokában tartott rendezvényen Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka köszöntötte a résztvevőket.

1599193425
A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International Du Sport Militaire – CISM) alapvető célja a tagországok fegyveres erői közötti sporttevékenységek támogatása a világbéke elősegítése érdekében. Ezt szimbolizálja a szervezet mottója is: barátság a sporton keresztül.

Az 1919-ben létrejött első nemzetközi sportesemény-sorozatot a második világháború megszakította, s csak 1946-ban, Berlinben rendezték meg a háborúban szövetséges államok közötti megmérettetést, ám a hagyomány – a politikai ellentétek miatt – ezt követően nem folytatódott, az akkori sportszövetség feloszlott. A keletkezett hiányt 1948-ban pótolta a Belgium, Dánia, Franciaország, Luxemburg és Hollandia részvételével megalapított Nemzetközi Katonai Sporttanács.

1599193426
Az azóta szüntelenül működő szervezet életében hazánk 2004-ben rendezett első alkalommal katonai öttusa-világbajnokságot, majd 2017-ben mezei futó világbajnokságot. A most útjára indított öttusa-verseny immáron a második nemzetközi katonai világbajnokság idén, amelynek Magyarország ad otthont, hiszen a Magyar Honvédség augusztusban már sikerrel rendezett meg egy katonai ejtőernyős világbajnokságot Szolnokon.

A 46. CISM Katonai Öttusa Világbajnokság megnyitóján Takács Attila dandártábornok, a torna szervezőbizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében felidézte a tizennégy évvel ezelőtti, székesfehérvári játékokat, és hozzátette: nagy megtiszteltetés hazánk és a Magyar Honvédség számára, hogy újra Magyarország adhat otthont a nemzetközi megmérettetésnek. Takács Attila kiemelte, hogy az idei év több kerek évfordulóval is büszkélkedhet, hiszen mindamellett, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács 2018-ban ünnepli működésének hetvenedik évét, szintén idén ünnepeljük a Magyar Honvédség megalakulásának százhetvenedik évfordulóját is. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság vezetője aláhúzta: nagy öröm számára, hogy ezen évfordulókat hazánk katonasportolói együtt ünnepelhetik külföldi versenytársaikkal.

1599193426
A Nemzetközi Katonai Sporttanács képviseletében Rafael Soares Pinheiro da Cunha alezredes köszönetet mondott a magyar szervezőknek, amiért teret és lehetőséget biztosítottak a 46. CISM Katonai Öttusa Világbajnokság számára. Mint rámutatott, a világverseny remek alkalom tartja a Magyar Honvédség és a sporttanács fennállásának közös, kerek évfordulóinak megünneplésére. Hangsúlyozta, hogy hetven évvel a CISM megalakulása után ma már bátran kijelenthető, hogy elérték a kezdetekkor meghatározott célokat. Mára a sporttanács által szervezett versenyek kiteljesedtek, és a világ legjobban szervezett katonai sportrendezvényeinek számítanak. Zárásul sok sikert és élményekkel teli versenyt kívánt minden résztvevőnek.

Az öt napon át tartó világbajnokságon csaknem húsz nemzet csapata mérkőzik meg egymással a Budapesti Honvéd Sportegyesület pályáján. Noha a katonai öttusa szabályai teljesen megegyeznek a civil versenyekével, e világbajnokságon csak aktív katonák vehetnek részt az úszásból, vívásból, lovaglásból és futással kombinált lövészetből álló versenyszámokban.

1599193426
Fotók: a szerző felvételei