Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műtő a semmiből – élő adásban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. június 7. 6:01

A „Vigorous Warrior 2011” nevű, többnemzeti katona-egészségügyi bemutató szakmai napját június hatodikán, hétfőn rendezték meg a nullaponti lőtéren. A rendezvényen a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának és hazai együttműködő alakulatainak kijelölt erői mellett cseh, francia, holland és német katona-egészségügyi szakemberek is bemutatták szakmai képességeiket, eszközeiket és – részben újszerű – eljárásaikat. A korábbi évek nagyszabású hadgyakorlataitól eltérően, a Zrínyi Média szakemberei élő, egyenes adásban közvetítették a bemutatót.

1595919920
Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a bemutatót a tribünről néző meghívottak – köztük például Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka – egyrészt szabad szemmel is jól láthatták, amint a Magyar Honvédség szállító helikopterei egymás után hozzák a sebesülteket, másrészt pedig a modern médiafalnak köszönhetően bármelyik pillanatban figyelemmel követhették, hogy például a francia katonák miként látják el a tábori egészségügyi egységben a lábán megsérült bajtársukat. Utóbbiak teljesítménye megdöbbentő és különleges: adott a puszta harcmező, ahová egy helikopteren külső felfüggesztéssel elhelyezve megérkezik összesen nyolc darab, narancssárga és kék színű láda, valamint négy katona. Fél óra múlva pedig már életet és végtagokat mentenek meg…

De ne szaladjunk ennyire előre! Mert, amint azt dr. Németh András orvos dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Egészségügyi Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, az MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: a több szempontból is különleges bemutató ötlete eredetileg a hazánkban működő NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ alapító nemzeteinek képviselőiben fogalmazódott meg.

Szerették volna valamilyen formában bemutatni, hogy a katona-egészségügyben mindenhol azonos elvek alapján történik az egészségügyi ellátás. Az ötlethez a remek alkalmat pedig megadta a NATO Egészségügyi Szolgálatfőnökök Tanácsa (COMEDS) június 6-10-e között éppen Magyarországon zajló 35. plenáris ülése.

1595919920
A gyakorlat forgatókönyve háborús körülmények között hétköznapinak számít, de a történés utóhatása az érdekes. Egy alakulatot feladatának végrehajtása közben támadás ér, és ennek következtében sokan, különböző súlyosságú sérüléseket szenvednek.

Ezt követően a katonák azt mutatják be különféle képességek és modulok segítségével, hogy egységes elvek alapján, lépésről-lépésre miként látják el a sebesülteket és a sérülteket. Minden mozzanat nyomon követhető, egészen az első, „laikus" segítségnyújtás pillanatától, a ROLE 3-4-es szintű kórházba történő megérkezésig.

Hangsúlyozni kell, hogy a katona-egészségügyi ellátásban a fokozatosság elve hatványozottan érvényesül. Az első feladat minden esetben az életfunkciók stabilizálása, magyarul meg kell előzni a közvetlen életveszély kialakulását.

Ezt követi a magyarok által működtetett ROLE-1-es szint (alap egészségügyi ellátó tagozat), majd pedig a németek, hollandok és magyarok által közösen üzemeltetett, alapvetően német, könnyű manőverezésű képességű ROLE-2-es ellátóhely.

Mindenképpen ki kell térnünk részletesebben a fentebb már említett különleges francia modulra is, amit itt mutattak be először a nagyközönségnek. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy előretolt életmenő csapat.

1595919920
„Bár már negyven éve foglalkozom honvéd-egészségüggyel, magam is meglepődtem" – mondta ezzel kapcsolatban dr. Németh András orvos dandártábornok – „Ez a négyfős csapat, közel egytonnányi eszközzel gyakorlatilag el tudja végezni azt a feladatot, ami nálunk a ROLE-1-es szintű ellátóhely sebészeti megerősítését jelenti. A legmagasabb szinten tudnak végrehajtani a harctéren élet- és végtagmentő beavatkozásokat, és a sérült ezek után magasabb szintű ellátási helyre szállítható".

A bemutatón láthattunk úgynevezett egylépcsős evakuációt is – azaz a megfelelő képességű Medevac helikopter a hadszíntérről egyenesen a ROLE-2-es szintű ellátó egységbe szállította a sérültet.

Rátérve a technikai eszközökre – amelyek igen fontos részei minden műveletnek – a cseh Sokol típusú kutató-mentő helikopter mellett különösen érdekes volt a német MOWAG Eagle IV típusú, könnyű páncélozott sebesültszállító jármű. Ez ugyan csupán egy sérült szállítására alkalmas, de menet közben valamennyi életmentő orvosi beavatkozást végre lehet benne hajtani.

„Ragyogóan sikerült a dinamikus bemutató" – értékelte kérdésünkre a parancsnok a látottakat. Majd hozzátette: igen büszkék a teljesítményre, mert ilyen „nemzetközi katona-egészségügyi bemutatóra a NATO történetében még nem került sor".

A gyakorlat szerdán, június 8-án a VIP-nappal folytatódik, pontosabban ugyanez a bemutató ismétlődik, csak ezúttal mások nézik meg. Természetesen ismét „élő adásban".

(További képekért kattintson galériánkra!) 

Fotó: Dévényi Veronika