Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olimpiai bajnokokra emlékeztek

Szöveg: Antal Ferenc |  2019. augusztus 1. 12:49

Felavatták Kárpáti Károly és Weisz Richárd birkózó olimpiai bajnokok síremlékét augusztus 1-jén, csütörtökön, Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben.

A megemlékezésen részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

1599206605

A Budapesten megrendezett 15. Európai Maccabi Játékok alkalmából rendezett megemlékezésen Németh Szilárd emlékeztetett: Weisz Richárd több szempontból is a magyar birkózás úttörőjének számít, hiszen 1908-ban Londonban ő szerezte meg első olimpiai aranyérmünket, valamint halála előtt nem sokkal az ő lakásán alapították újjá szeretett klubját, az MTK-t, azaz a Magyar Testgyakorlók Körét. Kora legerősebb emberének számított, a súlyemelésben is sorra szerezte a bajnoki címeket, döntötte az országos csúcsokat, de igazán otthon a szőnyegen érezte magát. A szintén zsidó származású Kárpáti Károly a történelem furcsa fintoraként vagy éppen ajándékaként a náci Németországban, az 1936-os berlini olimpián jutott a csúcsra, ahol a döntőben a hazaiak favoritját, Wolfgang Ehrlt múlta felül öldöklő küzdelemben. Zsidó származású magyar birkózóként a sport erejével győzelmet aratva az antiszemitizmus felett.

1599206605

„Weisz Richárd és Kárpáti Károly alázata, elhivatottsága, sport- és birkózásszeretete, valamint szakmai tudása, kitartása, küzdeni akarása révén valóban a leginkább elismert bajnokaink közé emelkedett. Ugyan a két sportolónak az életben is sok-sok kihívással kellett szembenéznie, örökségük és szellemiségük ma is meghatározó." – tette hozzá Németh Szilárd.

1599206606

A rendezvény végén Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi és Fazekas László főkántor mondtak imádságot, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés köveit a síremlékeken.

1599206606

Fotó: Szabó Lajos zászlós