Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összhangban

Szöveg: Snoj Péter |  2017. november 7. 8:13

Javában zajlik a Clever Ferret 2017 elnevezésű gyakorlat résztvevőinek közös kiképzése. A Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Forces – MLF) kéthetes foglalkozássorozatának második felében a résztvevők már összetett feladatok végrehajtása során tesznek tanúbizonyságot a szoros szakmai együttműködésről.

Földön és levegőben egyaránt izgalmas foglalkozások zajlanak a magyar-olasz-szlovén katonák alkotta Többnemzeti Szárazföldi Kötelék gyakorlatának második szakaszában is. A három nemzet résztvevői immáron közös feladatok során, egymás haditechnikai eszközeit is igénybe véve folytatnak összehangolt tevékenységeket a Bakonyban.

1596040880

A gyakorlat harcászati feladatait végző vegyes, tehát többnemzeti állományú századok katonái a védelemből indított támadás feladatait gyakorolták. Benkó Norbert százados, az ALPHA század parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: „leginkább a konvencionális hadviselésre fektetjük a hangsúlyt, úgymint a támadás-védelem, körletelfoglalás, átvizsgálás. Nagyon jó és hasznos, hogy a gyakorlaton lehetőségünk van más nemzetek páncélos felderítőivel, vagy éppen mesterlövészeivel együtt dolgozni." Benkó százados hozzátette: a magyar tűztámogató – azaz aknavetős és páncéltörő rakétás – alegységek is rengeteg tapasztalatot szereztek és bizonyára gyűjtenek még a gyakorlat hátralévő részében is.

Mindemellett a külföldi katonák is sok újat tanulhatnak a magyaroktól. „A többi nemzet katonáinak éppen a különböző harceljárások jelentenek újdonságot. Az épületharcászatban is sok újat tudtunk nekik mutatni" – fogalmazott Benkó százados.

1596040880

A gyakorlat harcászati feladatait végrehajtó, vegyes összetételű ALPHA és BRAVO századok katonái között – annak ellenére, hogy az otthonitól eltérő létszámmal és körülmények között végzik feladataikat – az összhang tökéletes, a katonák gyorsan és könnyen megértik a feladatokat.

Az együttműködést erősítette az a foglalkozás is, amely során a magyar tűztámogatókat olasz helikopterek, az olasz aknavetősöket és páncéltörő rakétásokat pedig magyar forgószárnyasok juttatták ki a műveleti területre. Utóbbi esetében, a Magyar Honvédség egy Mi-17-es helikoptere külső felfüggesztéssel szállította az olaszok 120 milliméteres aknavetőjét.

1596040880

Fotó: Tischler Zoltán