Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnok felkészült a világbajnokságra

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. augusztus 7. 14:30

Az előkészületek befejeződtek, már csak néhány helyszín berendezése van hátra – Szolnok felkészült a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság megrendezésére. Augusztus 9-20. közt harminckilenc nemzet sportolói küzdenek majd a helyezésekért célba ugrás, stílusugrás és formaugrás versenyszámokban. Az osztrák és a német válogatott már meg is érkezett.

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire – CISM) által hazánknak ítélt 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságra harminckilenc ország csapata jelezte részvételi szándékát. További öt országból pedig csak versenybírókat várnak – a szervezőknek negyvennégy nemzet képviselőinek szoros napirendjéről kell gondoskodniuk. Ilyen nagyszabású, rangos katonai bajnokságot a sportág történetében Magyarország még sosem rendezett. A verseny lebonyolítását a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulata, katonai szervezete segíti.

1599191282

Dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, a világbajnokság szervezőbizottságának elnökhelyettese az augusztus 7-én, kedden tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a verseny két helyszínen zajlik majd: a szandaszőlősi sportrepülőtéren és a helikopterbázison. A sportrepülőtérre a belépés ingyenes. A bajnokság lebonyolítása a szlovén légierő két PC-6-os repülőgépével és a légierő két Mi-17-es szállítóhelikopterével történik. A résztvevők három versenyszámban küzdenek majd az egyéni és a csapathelyezésekért. A célba ugrásban az élmezőnyt a magyarok, az oroszok, a kínaiak és a fehéroroszok képviselik, formaugrásban a katariak és a belgák a világvezetők, stílusugrásban pedig a németek és a franciák meghatározóak.

1599191282
A Magyar Honvédség válogatottja csak célba ugrásban indul. A csapat kapitánya Bánszki Tamás százados (8500 ugrás), az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ejtőernyős kiszolgáló csoportjának parancsnoka. Sporttársai a szolnoki helikopterbázison szolgálnak: Hirschler Gábor (9350 ugrás), Varga Tamás (9000 ugrás) zászlósok, Gál Szabolcs törzsőrmester (3100 ugrás), Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós (9800 ugrás). A juniorok mezőnyében pedig Horváth Ferenc őrvezető (800 ugrás) indul. A válogatott edzője Lázár Tibor őrnagy, a helikopterbázis ejtőernyős főtisztje.

A rendezvény megnyitója augusztus 10-én, 9 órakor kezdődik a Hild téren, délután egy órától pedig a versenyzők bemelegítő ugrásokat hajtanak végre a helikopterbázison és a szandaszőlősi reptéren. A verseny augusztus 11-én, 08.30-kor kezdődik, és augusztus 19-én, este hét óráig fog tartani. A világbajnokság záró- és díjátadó ünnepsége augusztus 20-án 14.30-tól, Kelet-Közép-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelyén, a szolnoki RepTárban lesz.

A világbajnokság helyszínének kiválasztásában meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatott tagjait a világ legjobbjai közt tartják számon. Hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Oroszországban a magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is megszerezték. Az ejtőernyősök az elmúlt évet is elismerésre méltóan zárták: a németországi Warendorfban megrendezett katonai világbajnokságon bronzérmet nyertek, a montenegrói Európa-bajnokságon negyedik helyen végeztek.

1599191282

Magyarország az 1974-es szolnoki és az 1996-os békéscsabai civil ejtőernyős vb után rendezheti az idén a katonai ejtőernyős világbajnokságot.

Fotó: Dévényi Veronika