Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Cipruson szolgáló magyar katonákat látogatta meg a parancsnok

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2022. december 5. 17:48

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa kíséretében az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Missziójában szolgáló magyar katonáknál tett látogatást december 5-én.

MHpk_Ciprus (3)

A nicosiai látogatás célja a Cipruson települt magyar katonák feladatainak, vezetési rendszerének és ellátásának áttekintése volt. A parancsnok a közelgő ünnepek alkalmából köszöntötte a misszióban szolgálatot teljesítő magyar katonákat.

A magyar parancsnokot katonai tiszteletadással fogadta Ingrid Gjerde vezérőrnagy, az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) katonai erőinek parancsnoka. Ezt követően az altábornagy dr. Lakos Krisztinával, Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodája ideiglenes ügyvivőjével, valamint Jóri Attila alezredessel, az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió magyar rangidős nemzeti képviselőjével folytatott megbeszélést az UNFICYP parancsnokságán, majd találkozott a szolgálatot teljesítő magyar törzstiszti és katonai rendész állománnyal is. Megköszönte az állomány eddigi szolgálatát, majd válaszolt a felmerült kérdésekre.

MHpk_Ciprus (9)

A katonákkal folytatott beszélgetés után a már hagyománynak számító ajándékcsomagok átadása következett.

Az ENSZ több évtizede lát el Cipruson békefenntartó feladatokat. A nemzetközi béke és biztonság megőrzésében a Magyar Honvédség 1993 óta vesz részt. Katonáink a fővárosban, Nicosiában lévő ENSZ Főparancsnokságon látják el feladataikat.