Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sikeres külszolgálatért kaptak NATO medálokat

Szöveg: Pelsőci Miklós alezredes | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy, Szabóné Varga Erika százados |  2022. október 11. 16:14

Ünnepélyes körülmények között vehették át a koszovói külszolgálat sikeres teljesítéséért járó NATO-medáljaikat a napokban a KFOR-misszió 26. váltásának parancsnoki csoportjában, valamint az egyéni beosztásaiban szolgálatot teljesítő magyar katonák, akik hamarosan hazatérhetnek Magyarországra.

1-drMX61

Hetven magyar katona és civil beosztásban dolgozó vehette át a külszolgálat sikeres teljesítéséért járó Balkán-medált a napokban Kajári Ferenc vezérőrnagytól, a KFOR parancsnokától. A rendezvényen jelen volt dr. Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete, John Bozicevic dandártábornok, a KFOR amerikai törzsfőnöke, Horváth Sándor alezredes, a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTRBN) parancsnoka. Ugyancsak részt vettek a KFOR alegységparancsnokai és főnökei, valamint a misszió nemzetközi kötelékét támogató huszonhét ország nemzeti rangidős képviselői.

Kajári Ferenc vezérőrnagy ünnepi beszédét megelőzően – egyperces néma csendre szólítva az összegyűlteket – megemlékezett a koszovói külszolgálata alatt tragikus hirtelenséggel elhunyt Horváth Csongor ezredesről. Ezt követően elismerően szólt a teljes magyar állományról. Kiemelte, hogy igazi csapatként, egymást önzetlenül támogatva és példamutató szorgalommal értek el kiemelkedő sikereket. Mint fogalmazott: a katonák a magyar parancsnoki év során felmerült nehézségeket legyőzve, számtalan kihívásra megoldást találva olyan örökséget hagytak hátra, ami méltó hazánk és a Magyar Honvédség hírnevéhez. Kajári tábornok végül megköszönte a folyamatos támogatást, az elkötelezett, megbízható és lelkiismeretes szolgálatteljesítést.

2-BJH8R2

Ezt követően Kajári Ferenc vezérőrnagy tűzte fel minden egyes magyar katona zubbonyára a NATO Balkán-érmét. A KFOR parancsnoka számos külföldi katonát is elismerésben részesített; kiemelkedő teljesítményüket és a KFOR 26. missziója sikeréhez történő hozzájárulásukat megköszönve parancsnoki érmeket adott át számukra.

A NATO legnagyobb és legrégebbi missziójában Magyarország 1999 óta vállal aktív szerepet. A Magyar Honvédség békefenntartó műveletek során nyújtott kimagasló teljesítménye elismeréseként első alkalommal vezethette egy magyar tábornok a KFOR-missziót egy teljes éven át.