Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tábornok lesz az Északi Regionális Parancsnokság törzsfőnöke

Szöveg: HM Sajtóiroda |  2013. február 14. 15:29

Február 15-től fél éven át ismét magyar tábornok, Korom Ferenc dandártábornok látja el az ISAF Északi Regionális Parancsnokságának törzsfőnöki feladatait. (Sajtóközlemény.)

Február 15-től fél éven át ismét magyar tábornok látja el az ISAF Északi Regionális Parancsnokságának törzsfőnöki feladatait. Afganisztán német vezetésű északi régiójának – ahol magyar kontingensek, így a Tartományi Újjáépítési Csoport és a Katonai Tanácsadó Csoport is szolgál – törzsfőnöki beosztását több nemzet rotációs rendszerben látja el, és immár negyedik alkalommal kerül Magyarországra a sor.

A Magyarországnál nagyjából kétszer nagyobb északi régió – amelynek törzsében 16 nemzet mintegy 328 katonája szolgál − törzsfőnöki posztja a német parancsnok és amerikai helyettese után a harmadik legmagasabb katonai beosztás.

A törzsfőnök felelős minden műveleti, művelettámogató és kiszolgálótevékenység tervezéséért, szervezéséért és azok végrehajtásának felügyeletéért. A törzsfőnöki feladatok közé fog tartozni többek között a kivonulással kapcsolatos tevékenységek, csapatmozgások és események koordinálása is, ami a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport hazatelepítése szempontjából is kulcsfontosságú lesz.

Legutóbb 2011 ősze és 2012 tavasza között Szabó László dandártábornok látta el a törzsfőnöki feladatokat. A tisztség betöltésére a Magyar Honvédség ez alkalommal Korom Ferenc dandártábornokot, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnökét jelölte ki.

(A fotó illusztráció!)