Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Harcosok kihívása” Koszovóban

Szöveg: Sárkány Beáta hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. május 27. 13:11

Állománygyűléssel és sportversenyekkel ünnepelték a magyar honvédelem napját az MH KFOR Kontingens katonái Koszovóban, a Novo Seló-i táborban.

1596080040

„Harcosok kihívása" elnevezéssel rendezett katonai sorversenyt az MH KFOR Kontingens. Az erőt próbáló megmérettetésen számos feladatot – köztük harcjárműtolást, sebesültszállítást és fegyver összeszerelést – kellett teljesítenie a csapatoknak. Az egész napos megmérettetéseket követően pedig ünnepi állománygyűlésen emlékeztek a kontingens katonái a magyar honvédelem napjára.

1596080040

„Az 1848-49-es események és Budavár hős visszafoglalói példát adtak nekünk önfeláldozásból, bajtársiasságból, küzdeni akarásból. Ebből a példából meríthetünk erőt ahhoz az összefogást, áldozatot, fegyelmet és szakszerűséget követelő munkához, amit ma a haza fegyveres védelme jelent" – hangsúlyozta ünnepi beszédében Bolla Zsolt őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnokhelyettese. Felidézte a 171 évvel ezelőtti eseményeket és kiemelte: az 1849. május 21-ei, mindent eldöntő rohamban a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának elődje, a 39. császári és királyi gyalogezred katonái is részt vettek. Buda visszavétele során sokan lelték halálukat vagy megsebesültek, de egy bizonyos: az ostrom sikeres volt és ebben a 39-eseknek múlhatatlan érdemei vannak – tette hozzá.

A rendezvényen Petruska István alezredes, az MH KFOR Kontingens parancsnoka elismeréseket adott át.

GALÉRIA