Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2019. június 27. 15:25

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTRBN) katonái – az együttműködés fejlesztése érdekében – június végén többnemzeti gyakorlaton vettek részt a Koszovóban szolgálatot teljesítő erőkkel közösen.

1599204496
A Prizren közelében megtartott gyakorlaton a KFOR (Kosovo Force) erők felkészültségének, légi- és közúti szállítású képességeinek és harcászati szintű tervezésének összehangolása volt a cél. A járőrözési és készenléti feladatok folyamatos ellátása mellett a magyar katonák most egy komplex feladatokból álló gyakorlaton mutatták meg tudásukat, amelynek kiemelt dinamikus mozzanata volt a fogvatartott túszok kiszabadítása és evakuálása.

A feladat a Vilaggio Italia táborban kezdődött, ahol – a katonai döntéshozatali szabályokat követve – a KFOR Keleti Többnemzeti Harccsoport alárendeltségébe tartozó erőkkel közösen dolgozták ki a magyar katonák a műveleti terveket.

1599204497
A gyakorlat helyszínére a KTRBN manővererői helikopterekkel érkeztek. A magyar szakasz a terep adottságait kihasználva, rejtve közelítette meg az ellenséges területet. A terület átvizsgálását és a túszok kiszabadítását követően az alegység újraszerveződött és légi szállítással tért vissza a kiindulási pontra. A feladatot nehezítette a sziklás terep, de a katonák sikeresen megküzdöttek a terep adta akadályokkal.

Rácz Szabolcs alezredes, a KTRBN parancsnoka a gyakorlatot követő értékelésében elmondta: „Alapvetően elégedett vagyok a látottakkal és a tervek előkészítésével. Voltak kisebb hibák, de egy ilyen komplex gyakorlat végrehajtása során ez természetes. A hibáinkból, tapasztalatainkból tanulva, azokat kielemezve vagyunk képesek fejlődni és a későbbiek folyamán, egy hasonló feladat közben hatékonyabban alkalmazni erőinket a siker érdekében."

1599204497
A szerző felvételei