Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. június 27. 12:41

Parancsnokváltási ünnepséget rendeztek az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt Nehéz Légiszállító Ezrednél (Heavy Airlift Wing) június 27-én. A norvég Bjørn Gohn-Hellum ezredes után az amerikai James S. Sparrow ezredes látja majd el a parancsnoki teendőket.  

1599204494
Az ünnepségen a leköszönő parancsnok beszédében úgy fogalmazott: noha az ezredet működtető stratégiai légiszállítási képesség program (SAC) még csak tízesztendős, az elmúlt időszakban máris stabilizálni tudták a működését. „Tizenkét nemzet – egy küldetés – egy cél. Nagy örömömre szolgált, hogy hagyományos szállító feladataink mellett több alkalommal humanitárius segítségnyújtásban is részt vehettünk. A parancsnokságom ideje alatt nyújtott támogatásért külön szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak mint befogadó nemzetnek, a Honvédelmi Minisztériumnak, a Magyar Honvédség Parancsnokságának, és természetesen az MH Pápa Bázisrepülőtérnek" – mondta az ezredes.

1599204494
Az alakulatzászlót átvevő utód, James S. Sparrow, a korábbi parancsnokhelyettes kiemelte: az ezred és a program a NATO „okos védelem" (Smart Defence) koncepciójának jól működő mintapéldája. „Nem győzöm hangsúlyozni: nincs még egy ilyen alakulat, amely tizenkét nemzet kiváló együttműködésén és képességmegosztásán alapszik. Magyarország remek partner, mindig megkapjuk, amire szükségünk van. Noha sok eredményt tudunk felmutatni, mégis úgy érzem: vannak még lehetőségeink, rejlik még bennünk potenciál. Azon leszek, hogy ezt mihamarabb kiaknázzuk" – szögezte le az ezredes.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese eddigi magas szintű, szövetségi kötelékben nyújtott szolgálatáért miniszteri szintű elismerést, Szövetségért Érdemjelet adott át Bjørn Gohn-Hellum ezredesnek.

Az átadás-átvételi ünnepség repülőbemutatóval zárult.

1599204495
Fotó: a szerző felvételei