Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös kiképzés Koszovóban

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2019. május 24. 16:02

A magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTRBN) a KFOR erőkkel történő együttműködés fejlesztése érdekében májusban tovább folytatta a közös kiképzést.

1599203188
A Jewelled Spear elnevezésű gyakorlatot három napos közös felkészülés előzte meg a Marechal de Lattre de Tassigny táborban. A kiképzésen a magyar katonák mellett részt vett a KFOR Keleti Többnemzeti Harccsoport alárendeltségébe tartozó amerikai század és az Európai Unió rendőri és igazságügyi misszió (EULEX) feladatait ellátó lengyel század. A hatékony együttműködés továbbfejlesztése érdekében a magyar katonák most először gyakorlatoztak az újonnan megalakított mozgásszabadságot biztosító olasz alegységgel (FoMD-2).

1599203188

A tömegkezelési feladatok begyakorlása mellett az amerikai katonák elsajátították a különböző gyújtófolyadékok hatásai ellen való védekezés eljárásait is. A folyamatos jelenlétfenntartó járőrtevékenységek ellátása mellett a Koszovóban állomásozó erők egyik legfőbb feladata a mozgásszabadság biztosítása. A komplex feladatok során a valóságot megközelítő helyzetben kellett minden alegységnek bemutatnia felkészültségét és tudását. A Vrelo táborban megtartott közös gyakorlaton a KFOR különböző alegységei vettek részt. A civil lakosság zavargásai és az utakon történő szabad mozgás biztosítása mellett a gyakorlat kiemelt mozzanata volt a fogvatartott túszok kiszabadítása. A tömegkezelési feladatok közben számos helyzetet kellett megoldani, amelyek közül kiemelendő egy nehéz barikád felszámolása és az ellenerő által használt Molotov koktélokra történő reagálás.

A közös gyakorlaton képviseltették magukat a KFOR főparancsnokság főnökségei, illetve a résztvevő alegységek parancsnokai is. 

1599203188

Fotó: a szerző felvételei