Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tábornokok a Balkánon

Szöveg: Horváth Gábor hadnagy |  2018. június 4. 10:46

Csombók János dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese udvariassági látogatáson találkozott az EUFOR törzsfőnökével, Horváth Gábor dandártábornokkal Szarajevóban, a Butmir táborban.

1599188117
Ritka az, amikor két szorosan együttműködő katonai műveletben egyszerre látnak el felsővezetői beosztást magyar katonák. Jelenleg azonban pontosan ez történik a balkáni hadszíntéren: a koszovói KFOR parancsnokhelyettese Csombók János dandártábornok, a Bosznia-Hercegovinában működő EUFOR Althea művelet törzsfőnöke pedig Horváth Gábor dandártábornok. Kettejük – és általuk a KFOR- és EUFOR-missziók – együttműködése és közös munkája is hozzájárul a balkáni stabilizáció folyamatához.

A NATO és az EU katonai együttműködése nem újkeletű, hiszen számos módon segítik egymás munkáját. Mégis érdemes kiemelni, hogy az EUFOR Althea művelet és a KFOR-misszió valóban kimeríti a nemzetközi együttműködés fogalmát, hiszen a biztonsági helyzet romlása esetén közös tartalék erőkhöz tudnak nyúlni.

1599188118
Az udvariassági látogatás során Horváth Gábor dandártábornok bemutatta az EUFOR struktúráját és műveleti feladatait. Csombók János dandártábornok és kísérete egy statikus bemutatón megtekinthette az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion – MNBN) felszerelését és eszközeit. A zászlóaljban magyar, osztrák, valamint török katonák dolgoznak együtt.

A KFOR és az EUFOR együttműködését idén egy valósághoz közeli körülmények között végrehajtandó gyakorlaton bizonyíthatják a műveleti területen tartózkodó katonák. Ezen, a közeljövőben megrendezendő gyakorlaton számos magyar katona hajtja majd végre feladatát mind az EUFOR, mind pedig a KFOR zászlaja alatt.

1599188118
Fotó: a szerző felvételei