Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar „virtus” a koszovói hegyek közt

Szöveg: Jánosi Eszter hadnagy |  2018. február 15. 18:31

„Harc beépített területen” – így nevezi a katonai szakzsargon a városokban vívott harcot, amit a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj századai – egy tömegkezelési és biztosítási felkészítést követően -, egy magyar vezetésű többnemzeti gyakorlat részeként gyakoroltak a napokban, a délkelet-koszovói hegyek között.

1599181935
A Dragon Fire 2018 elnevezésű gyakorlatot alapos tervező munka készítette elő. Ennek során a két magyar lövészszázad feladatait koordinálták az osztrák és az olasz felderítők munkájával úgy, hogy a légi szállítást és légi műveleteket amerikai és horvát erők biztosították.

A többnapos kiképzés előtt a lövészszázadok felkészültek a helikopteres szállításra, a területzárásra, az épületek átvizsgálására, a beépített területek megtisztítására, illetve a célszemélyek elfogására. A zászlóaljtörzs a gyakorlat során saját vezetési-, és jelentési rendszerét, struktúráját és a rendelkezésre álló technikai és híradó rendszereit is tesztelte.

A helyszínen levő KFOR vezetők – Salvatore Cuoci vezérőrnagy, a KFOR műveleti parancsnokság parancsnoka, illetve Csombók János dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese – megbizonyosodtak arról, hogy a látottak milyen gyorsan és pontosan futnak végig a vezetési pontok rendszerén.

1599181935
A parancsnokok láthatták azt is, hogy a sérülteket – a harctéri életmentő katonák első egészségügyi ellátását követően –  miként látják el magasabb szinten, valamint azt, hogy hogyan és milyen gyorsan jutnak el az orvosi ellátás helyszínére. A gyakorlat során bebizonyosodott: a sérültek rövid idő alatt és szakszerűen jutottak el az új, a Magyar Honvédségben egyedülálló, még csak a koszovói műveleti területen meglevő, ROLE-1 szintű egészségügyi sátorkomplexumhoz. 

A kiképzés alatt a lövészszázadok, az egészségügyi személyzet és a sátor is kiválóra vizsgázott és „excellent" minősítést kapott a KFOR parancsnokától.

Fotó: Szabados Szilveszter főtörzsőrmester és a szerző