Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készen állnak a béke őrzésére

Szöveg: Kelemen Ilona |  2018. augusztus 10. 10:52

Többnapos, komplex gyakorlati foglalkozással ért véget a Ciprusra készülő katonák felkészítése augusztus 3-án, Táborfalván. Az MH Béketámogató Kiképző Központban július 9-én kezdte meg négyhetes felkészülését az a mintegy harminc katona, akik az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus – UNFICYP) Magyar Kontingensének 44. váltásában teljesítenek szolgálatot ősztől.

1599191431
Az egyenruhások korábban pisztollyal és gépkarabéllyal már végrehajtották az 1. és 2. számú békeműveleti lőgyakorlatot, amelynek célja, hogy felkészítse a békefenntartó műveletbe tervezett katonákat a fegyverrel megoldandó feladatok eredményes végrehajtására; lehetőség szerint az emberi élet kioltása nélkül. A kontingens leendő tagjai emellett részt vettek tálcatűz oltási gyakorlaton is.

A felkészítés első két hetében elméleti foglalkozásokon bővítették ismereteiket a szolnoki kiképző központban. Egyebek mellett pszichológiai tréning, hadszíntér-ismeret, térképészeti és katonaföldrajzi ismeretek foglalkozás várt rájuk, valamint az angol nyelvű rádió hírváltás szabályaival, a főbb aknatípusokkal, a ciprusi konfliktus történelmi hátterével, kialakulásával, és a műveleti területen jellemző tűzszünetsértésekkel is megismerkedtek.

1599191432

A békefenntartásra készülő katonák a felkészítés második felében Táborfalván tartózkodtak, ahol gépjármű vezetési gyakorlaton is részt vettek, elsajátították a megfigyelési technikákat, valamint tárgyalástechnikai ismereteiket is gyakorolhatták. A külszolgálatra felkészülők emellett begyakorolták a missziós feladatok végrehajtásához szükséges tömegkezelési és járőr feladatokat.

A július 30 – augusztus 2. között végrehajtott zárógyakorlat célja az volt, hogy a résztvevők számot adjanak tudásukról, bizonyítva: készen állnak, hogy ellássák feladataikat a kettéosztott szigeten.

1599191432

Fotó: a szerző felvételei