Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábornoki látogatás Famagustában

Szöveg: Mészáros Károly zls. |  2009. július 29. 13:24

Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) Szlovák-magyar-horvát Békefenntartó Zászlóalj famagustai parancsnokságára látogatott Chikadibia Isaac Obiakor nigériai altábornagy, a Békefenntartó Műveletek katonai tanácsadója, Krzysztof Fryderik Mikolajek lengyel alezredes az ENSZ békefenntartó műveletekért felelős tisztjének társaságában.

A magasrangú tisztségviselőket és az UNFICYP katonai vezetőjét, Mario Cesar Sanchez Debernardi ellentengernagyot Berena Béla alezredes, a 4. szektor parancsnokhelyettese fogadta, majd a vendégek tájékoztatót hallgattak meg a szektor hadműveleti tevékenységéről, a békefenntartók elhelyezési és szociális körülményeiről.

A látogatók ezt követően megtekintették az 1974-es török invázió miatt kiürített és máig lakatlan Varosha városrészt. A többségében görög ciprióták által lakott terület eredetileg Famagusta idegenforgalmi – turisztikai központja volt. Az 1970-es évek elején modern szállodasorok épültek a tengerparton amelyek ma üresen, romosan állnak, mementójaként a nemzetek közötti ellentéteknek, a politikai-vallási szembenállásnak.

Az elkerített és csak különleges engedéllyel látogatható övezetben jelenleg két ENSZ megfigyelőpont működik, biztosítva a status quo fenntartását.

Fotó: Németh Miklós ftörm.