Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcművészeti képzést tartottak Koszovóban

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 8. 14:59

A koszovói műveleti területen tartózkodó MH KFOR Kontingens tartalékos katonái Judo edzésen vettek részt május elején, a Novo Selo-i táborban.

Judo_Koszovó_kapott (2)

A Honvédelmi Judo program rendeltetése az, hogy lehetőséget biztosítson a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tartalékos katonáinak a judo alapjainak elsajátítására. A programot alapul véve kezdeményezte a koszovói edzések megtartását Král Attila ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság, kiképzési főnökség vezetője, aki jelenleg a Novo Selo-i tábor parancsnoka. „A katonai közelharc oktatásán felül otthon ez a program már több területvédelmi zászlóaljnál elindult, amelyhez nagy segítséget kapunk a Magyar Judo Szövetségtől is. Az edzéseken megszerzett tudást a katonák gyakorlatokon, vagy akár itt, a műveleti területen is tudják kamatoztatni” – hangsúlyozta Král ezredes.

Judo_Koszovó_kapott (6)

A Novo Selo-i tábor edzőtermében, az öt éve edzői végzettséggel rendelkező Nagy István zászlós tartotta az edzést, aki szabadidejében a pápai Judo Akadémia oktatója. „A katonai értékek és a judo szellemisége, úgymint a tisztelet, a fegyelem, illetve a kitartás megegyeznek. Fontosnak tartom, hogy egy katona minden helyzetben, akár közelharc közben is meg tudja magát védeni. Úgy gondolom, hogy ez a program minden katonának hasznos, amellyel az alap állóképességet is tovább lehet fejleszteni” – mondta az edzést követően Nagy zászlós.

A Judo program célcsoportja elsősorban az Önkéntes Tartalékos Rendszer katonái, akik különböző fizikai állapottal rendelkeznek, ezért az ő igényeikhez és képességeikhez igazították a kiképzési módszert. A program moduláris jelleggel, a tartalékos rendszer mintájára lett kialakítva. A modulok egymásra épülnek, amelyekben különösen nagy hangsúlyt képvisel a technikák gyakorlatias környezetbe történő átültetése.