Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helytálltak a forgószárnyasok

Szöveg: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis |  2022. december 1. 8:15

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikoptervezetői és repülő-műszaki katonái számára véget ért az EUFOR Quick Response 2022 gyakorlata, amelyre - a magyarországi felkészülést követően - október 12-én két H145M helikopter települt át a szarajevói Butmir táborba. A kontingensben a szolnoki alakulat szakemberei mellett az MH Pápa Bázisrepülőtér, valamint az MH Egészségügyi Központ állománya is helyet kapott.

borítókép

A magyar részvétellel lefolytatott gyakorlat célja az EUFOR jelenlegi légi-egészségügyi kiürítési képességének megerősítése, valamint a hadműveleti légi-szállítási feladatokban való részvétel volt. A gyakorlat kiváló lehetőséget nyújtott a tapasztalatgyűjtésre a H145M helikopterek kitelepült viszonyok melletti alkalmazásában.

A gyakorlat mérföldkövet jelentett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis történetében, hiszen ez volt az első alkalom, hogy éjszakai körülmények között hajtottak végre magyar katonák légi-egészségügyi kiürítési (AIREVAC) feladatot Airbus H145M típusú forgószárnyassal. A kitelepült állomány kiemelt feladatai közé tartozott a kimenekítési és harcászati légiszállítási feladatok ellátása Bosznia-Hercegovina teljes területén.

10

A nappali és éjszakai körülmények között repült 77 óra mind a pilóták, mind pedig az egészségügyi kollégák számára speciális végrehajtási körülményeket jelentett, amely kiváló lehetőséget teremtett a közeljövő feladataira való felkészülésre.

A hazaérkező helikopterek személyzeteit Simon Zsolt ezredes, bázisparancsnok-helyettes, valamint Réz Levente ezredes, a bázis törzsfőnöke; a „földi lépcső” repülő-műszaki szakszemélyzetét pedig Csillak Roland alezredes, törzsfőnök-helyettes fogadta.

Kapcsolódó cikkek