Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irakban is ünnepeltek a magyar katonák

Szöveg: MH IKBK 7. |  2018. december 27. 10:57

Az iraki Kurdisztánban szolgáló Kiképzés Biztosító Kontingens 7. váltásának állománya, napi feladatainak folyamatos ellátása mellett ünnepelte meg 2018 karácsonyát.

1599197639
A karácsonyt távol tölteni a családtól, szeretteinktől, a meghitt karácsonyi vásároktól, a forralt bor vagy a karácsonyi bejgli ismerős illatától sohasem könnyű. A katonai hivatás velejárója a távollét, de hiába nem először tapasztalja meg az ember ezt az érzést, azt megszokni teljesen sohasem lehet.

1599197639
Műveleti területen a szolgálat nem állhat meg, a feladat az első, ezért a karácsony is teljesen másképp telik, mint az otthoni környezetben. Az ünnepek közeledtét a táborokban itt-ott felbukkanó karácsonyi díszítés jelzi, de sem az enyhe időjárás, sem a sok csapadék nem hordoz magában ünnepi hangulatot.

1599197639
December 24-én reggel a kontingens Erbilben szolgáló tagjai sorakozóval kezdték a napot, ahol a kontingens parancsnoka elismeréseket adott át a munkájukat kiválóan végző katonák részére. A nap további része a napi feladatok végzésével telt, az estét pedig mindenki – szolgálati feladatainak függvényében – csendesen, saját családjával tölthette, – ugyan csak virtuálisan – az internet segítségével.

1599197639
Az éjszaka további részében a magyar katonák mellett számos olasz katona részvételével, a kontingens katolikus tábori lelkésze által celebrált éjféli mise következett, melyet a karácsony másik két napján további három mise követett. Itt kerültek kiosztásra azok a bibliák is, melyeket a HM Katolikus Tábori Püspökség ajándékozott a katonáknak.

1599197640
December 25-én a karácsonyi ízeket töltött káposzta és bejgli jelentette Irakban: a kontingens katonái a Honvéd Vezérkar főnök videoüzenetének megtekintése után ebédre vagy vacsorára fogyasztották el a kis „hazait". Az együtt töltött meghitt pillanatok rövid időre elfeledtették a családtól való távolságot és erőt adtak a misszió további részéhez.

1599197640
Fotó: MH IKBK 7.