Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóban is megünnepelték a lengyel-magyar barátság napját

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 24. 14:59

A koszovói Novo Selo-i táborban szolgálatot teljesítő magyar és lengyel katonák közösen ünnepelték a történelmi összetartás emléknapját március 23-án.

IMG_4400f_mod

Az emléknapot a katonák egy közösen megszervezett, barátságos focimérkőzéssel ünnepelték meg, ahol a kezdő rúgást Piotr Szolomicki alezredes, a lengyel kontingens parancsnoka végezte el. Az igazán barátságos hangulatú mérkőzést egy gól különbséggel, a lengyelek nyerték meg.

„A lengyel kontingens nem sokkal előttünk váltott, ezért ez az alkalom egy rendkívül jó lehetőséget biztosított arra, hogy a két nemzet katonái közötti barátságot itt is tovább erősítsük” – mondta a mérkőzést követően Rácz Szabolcs alezredes, az MH KFOR Kontingens 26. váltásának parancsnoka.

A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én fogadta el egyhangúlag azt a határozatot, amely március 23-át a magyar-lengyel barátság napjának nyilvánította. A történelmi barátság a középkorra nyúlik vissza, a két uralkodó házat már az Árpád-korban dinasztikus kapcsolatok fűzték össze. Az Árpád-ház kihalása után, a 14. században az Anjou-házi Nagy Lajos király idején perszonálunió fogta össze a két országot, amely a barátság egyik legfőbb történelmi alappillére.